In 2022/23 heeft Egypte een ongekend volume sinaasappelen naar Spanje geëxporteerd, wat natuurlijk opmerkelijk is. Door deze prestatie is Egypte opgeklommen naar de toppositie onder de sinaasappelleveranciers aan Spanje, meldt EastFruit.

Van november 2022 tot en met september 2023 leverden Egyptische exporteurs een indrukwekkende 97.500 ton sinaasappelen aan de Spaanse markt, wat in schril contrast staat met de bescheiden 25 ton in 2021/22, goed voor nauwelijks één reefer.

De verzending van Egyptische sinaasappelen naar Spanje begon in januari, met een aanzienlijke stijging van de volumes vanaf maart en een piek in mei. De export nam af in augustus, wat doet vermoeden dat de eindcijfers van het seizoen waarschijnlijk niet aanzienlijk zullen afwijken nadat de gegevens van oktober beschikbaar komen.

De opkomst van Egypte als sinaasappelexporteur naar Spanje is een belangrijke ontwikkeling, waarbij traditionele Europese concurrenten zoals Portugal, Nederland, Frankrijk en anderen, evenals landen uit het zuidelijk halfrond zoals Argentinië en Zuid-Afrika, worden overtroffen. Historisch gezien is Portugal een dominante exporteur naar Spanje geweest, maar in 2022/23 was de Egyptische export met 97.500 ton meer dan dubbel zo groot als die van Portugal (40.000 ton).

De totale sinaasappelimport van Spanje bereikte in 2022/23 een nieuw hoogtepunt. In de eerste 11 maanden werd al meer dan 210.000 ton geïmporteerd. Opmerkelijk is dat de importpiek verschoof van augustus-oktober naar maart-juni, wanneer Egyptische exporteurs heel actief zijn.

De stijging van de sinaasappelimport van Spanje is gekoppeld aan een wereldwijde daling van de sinaasappeloogst in 2022. Gegevens van de USDA onthullen een daling van 5% in de wereldwijde sinaasappelopbrengst in 2022/23 tot een totaal 47,8 mln ton. Spanje, verantwoordelijk voor meer dan de helft van de sinaasappelopbrengst van de EU, zag zijn oogst met 23% dalen tot 2,9 mln ton.

Ondertussen kende Spanje in 2022/23 zijn laagste sinaasappelexport in jaren, te wijten aan ongunstige weersomstandigheden. Hevige regenval in de lente werd gevolgd door droogte en hittegolven in de zomer. Bovendien hebben bredere economische uitdagingen Spaanse citrustelers naar lucratievere teelten geduwd.

Naarmate het huidige seizoen zich ontvouwt, blijven de sinaasappelprijzen in Spanje relatief hoog. De World Citrus Organization (WCO) verwacht echter een herstel van de citrusoogst in het noordelijk halfrond in 2023, wat de markttrends van het voorgaande seizoen al deze winter zou kunnen keren. De komende sinaasappeloogst in Egypte zou wel eens groter kunnen zijn dan die van vorig seizoen, wat exporteurs aanzet tot het zoeken naar nieuwe markten. De grotere beschikbaarheid van Egyptische sinaasappelen zal waarschijnlijk neerwaartse druk uitoefenen op de wereldwijde prijzen.

Voor meer informatie: east-fruit.com