Het is erg rustig op de Europese markt voor citroenen en grapefruit. De vraag blijft achter en de prijzen zijn dalende voor het Spaanse fruit, dat bovendien lijdt onder een gebrek aan goede maten.

"Frankrijk is onze belangrijkste bestemming. Daar is de consumptie lager door de zware regenval en overstromingen in het noorden van het land in de afgelopen weken. Mensen komen minder buiten om te gaan winkelen, om nog maar te zwijgen over de logistieke complicaties die het slechte weer met zich meebrengt", zegt María Dolores Pelegrín, partner van Apemar, een bedrijf in Murcia.

Een hete en droge zomer en herfst hebben geleid tot een tekort aan grote kalibers in alle citrussoorten, inclusief citroenen en grapefruit. Er hangen meer citroenen aan de bomen dan vorig seizoen, maar dat gaat ten koste van de maatvoering.

Volgens María Dolores Pelegrín vormt de overvloed aan kleine en middelgrote maten een probleem bij de verkoop: "Er zijn verschillende landen die altijd de voorkeur geven aan grote kalibers, en die zijn momenteel schaars. In Polen, een van onze belangrijkste exportbestemmingen voor grapefruit, is de vraag aanzienlijk afgenomen."

"Over het algemeen is de prijs iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar deze blijft elke week dalen door de nervositeit bij veel telers die bang zijn hun oogst niet kwijt te kunnen door de lage vraag. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op de prijzen van de grotere kalibers, die dit jaar zo moeilijk te krijgen zijn", betreurt María Dolores.

"We hopen dat de verkoop een beetje zal aantrekken in de aanloop naar Kerst, een periode waarin meestal meer citroenprogramma's in netjes worden gedaan. Dat zou kunnen leiden tot de verkoop van grotere hoeveelheden kleine citroenen", besluit María Dolores.

Het bedrijf uit Murcia zet jaarlijks ongeveer 60 miljoen kilo citroenen en grapefruit af, zowel van Spaanse oorsprong als van overzeese origine.

Voor meer informatie:
María Dolores Pelegrín
Frutas Apemar, S.L.
Mob: +34 609656551 (Spanje)
Tel: +34 968 379 490
mdolores@apemar.com
www.apemar.com