Volgens Eslam Gelila, CEO van het gelijknamige bedrijf, zal het komende citrusseizoen vanuit commercieel oogpunt veel gemakkelijker zijn voor Egyptische exporteurs. De maatvoering is immers beter dan in voorgaande jaren en de concurrentie zal niet zo fel zijn.

"Het afgelopen seizoen was erg uitdagend. Maar dit jaar is alles beter: maatsortering, kwaliteit en vraag. En dat geldt voor alle citrussoorten. Het belooft een gemakkelijker seizoen te worden dan vorig jaar. Twee weken voor de oogst haalt de Brix een waarde van 12 of hoger, en wanneer we beginnen te oogsten, kan dat zelfs 13 worden. De kleuring zit al op 80-90% op veel teeltlocaties", zegt Eslam.

Een van de grootste uitdagingen van het afgelopen seizoen was de overvloed aan klein fruit, wat een grote impact had op de prijs en op de keuze aan afzetmarkten. Maar dit jaar is de verdeling van de maten mooi uitgebalanceerd, zegt Eslam, met 20% kleine maten, 50% middelmaten en 30% grote kalibers voor de Navel sinaasappelen die het seizoen openen. "Het moet ons in staat stellen om ons marktaandeel te herstellen in markten die de voorkeur geven aan grote maten, zoals China, waar de orders vorig seizoen daalden", voegt de exporteur toe.

Het Egyptische seizoen begint wanneer het Zuid-Afrikaanse eindigt, en Marokko en Spanje kenden een mislukte start door de droogte, die waarschijnlijk ook zal wegen op het verdere verloop van hun seizoen. "Turkije heeft wel meer volumes dan vorig jaar, maar ook enkele kwaliteitsproblemen, afgaande op de klachten die we momenteel op de markt zien. Griekenland kijkt dan weer aan tegen een kleine opbrengst."

"Daarom verwachten we een grotere vraag naar ons fruit uit Frankrijk, Griekenland, Duitsland en Italië, vooral door de daling van de Spaanse opbrengst. Nog voordat het seizoen is begonnen, zien we al een sterke vraag vanuit Nederland, de re-export hub voor heel Europa. Daarnaast hebben we natuurlijk nog onze traditionele markten zoals Rusland en Saoedi-Arabië", voegt de exporteur toe.

De daling van de opbrengst in Marokko en Spanje zal de Egyptische exporteurs de kans geven meer volumes af te zetten in markten waar ze normaal gesproken minder aanwezig zijn, zegt Gelila. "Dit is het geval voor Zuid-Amerika, de Filipijnen en Canada."

Gevraagd naar beweringen van Spaanse telersorganisaties dat Citrus Black Spot werd gevonden in Egyptisch citrus, antwoordt Gelila: "We zijn gewend aan dit soort beweringen, die niet alleen gericht zijn op Egypte, maar op elk land dat concurreert met Spanje. We hebben geen enkele ziekte in het citrus waargenomen, noch hebben we claims in die richting ontvangen. De Egyptische sanitaire autoriteiten zijn overigens zeer streng, en ons fruit wordt wereldwijd geëxporteerd. Als er CBS was, zou iedereen het weten."

"Bij Gelila hebben we nieuwe certificeringen verworven zoals FSSC en ICS, naast eerdere zoals ISO, GlobalGAP, SEDEX, GRASP en BRCGS, wat onze sterke toewijding aan voedselveiligheid en kwaliteit onderstreept."

"We exporteren met trots dagelijks enorme hoeveelheden groenten en fruit, zoals sinaasappelen, citroenen, uien, mango's, granaatappelen, druiven, grapefruit, mandarijnen, knoflook, aardappelen, zoete aardappelen, ijsbergsla en paprika's. We blijven de kwaliteit van deze producten steeds verder verbeteren met geavanceerde teelt- en verwerkingsfaciliteiten en nauwgezette monitoringtechnieken. We nemen voedselveiligheid serieus en leveren risicovrije producten", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Eslam Gelila
Gelila
Tel: +20 100 000 4540 (Egypte)
ceo@gelila-eg.com
www.gelila-eg.com