Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Achtergronden bij faillissement UK Salads Limited

De financiële ondergang van de Britse kasteler UK Salads Limited (UKSL) werd veroorzaakt door een reeks aanzienlijke uitdagingen, waardoor het bedrijf bijna 18 miljoen pond aan zijn schuldeisers moest betalen toen het onder bewind werd gesteld. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde verklaring over het voorstel van de bewindvoerder.

In december 2022 weigerde de grootste klant van UKSL een aanzienlijk aantal leveringen, wat leidde tot een onderzoek. Deze afwijzing vormde het begin van een reeks problemen. In februari 2023 daalde de omzet door een gebrek aan beschikbaarheid van overzeese producten, wat leidde tot tekorten en hogere kosten. Bovendien werd een stijging van de kostprijzen met 20-40% toegeschreven aan aardbevingen bij overzeese leveranciers. Helaas werden verschillende klanten van UKSL insolvent, wat leidde tot aanzienlijke oninbare vorderingen. In een poging om deze uitdagingen te beperken, onderging het bedrijf in juli 2023 een herstructurering, die resulteerde in 84 gedwongen ontslagen. Ondanks deze inspanningen kreeg het bedrijf te maken met aanhoudende problemen, waaronder de ondercuratelestelling van een andere klant, waardoor de cashflow van het bedrijf verder onder druk kwam te staan. Deze informatie wordt gedeeld in een onlangs gepubliceerde insolventieanalyse.

Achtergrondinformatie
UK Salads Limited werd opgericht op 23 juni 2004 en werd op 26 maart 2021 overgenomen door Aquila Food Group Holding Company Limited. Aanvankelijk leunde het bedrijf zwaar op een grote supermarkt in het VK, die goed was voor 95% van de omzet, maar UKSL zocht naar aanvullende contracten om haar klantenbestand te diversifiëren. Het bedrijf had 129 personeelsleden in dienst in verschillende functies en extra personeel werd overgeplaatst naar UK Salads Partners LLP. Het bedrijf werd gefinancierd door middel van aankoopmodellen met vreemd vermogen, staatsleningen en geldinjecties, waardoor de teelt kon worden uitgebreid en de omzet toenam.

Gebeurtenissen die leidden tot de onderbewindstelling
In februari 2024 verzocht UKSL om een verhoging van haar kredietlimiet bij financiële dienstverlener Novuna om aan kritieke betalingen te kunnen voldoen. Een analyse door FRP bracht echter aanzienlijke financiële problemen aan het licht, met beperkte beschikbare liquide middelen. Ondanks besprekingen met Novuna werd geen aanvullende financiering verkregen, wat leidde tot het besluit om het bedrijf onder bewind te stellen. Alastair Massey en Glyn Mummery van FRP zijn op 28 februari 2024 benoemd tot Joint Curators.

Voorstellen curatoren
Curatoren doen in hun voorstel aan crediteuren een uiteenzetting van de financiële positie van de onderneming en de toekomstige cashflow prognoses.

VK Salads Limited heeft een schuld van bijna £ 18 miljoen aan in totaal 189 crediteuren. Deze accumulatie van schulden komt voort uit de reguliere bedrijfsvoering van de onderneming, waarbij het voornamelijk gaat om transacties met leveranciers van goederen en diensten. Een aanzienlijk deel van deze schuld, ongeveer £7,6 miljoen, is toe te schrijven aan 39 telers en leveranciers van groenten en fruit, wat de wijdverspreide impact van de financiële problemen van het bedrijf op de agrarische gemeenschap benadrukt.

Onder de getroffen partijen zijn verschillende Nederlandse en Spaanse telers en handelsbedrijven. Een Nederlandse AGF-leverancier springt eruit, met een schuld van meer dan £1 miljoen ten tijde van de ondergang van UK Salads Limited. Verder werpt het rapport licht op aanzienlijke schulden aan energieleveranciers en banken. Met name Genie Gas zou een schuld hebben van 1,8 miljoen pond en Euro Pool van 1,3 miljoen pond ten tijde van de ondergang van het bedrijf. Novuna staat geregistreerd voor meer dan £ 2 miljoen.

De primaire taak van FRP is de onderneming en haar schuldeisers, waarbij zij de managementverantwoordelijkheden van het bestuur overneemt. De benoeming van de Joint Administrators was in overeenstemming met de Qualified Floating Charge Holder (QFCH) status van de onderneming.

Publicatiedatum: