Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Acht leveranciers en de grootste distributeur van schoolfruit luiden de noodklok

"Levering schoolfruit basisscholen in gevaar"

Jaarlijks ontvangt een half miljoen kinderen op de basisschool schoolfruit. Dit is mogelijk dankzij het EU Schoolfruit programma. Leveranciers van schoolfruit geven nu aan dat dit met de huidige vergoeding onmogelijk dreigt te worden.

Acht leveranciers en de grootste distributeur van schoolfruit luiden de noodklok. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de vergoeding voor de levering van schoolfruit aan scholen dit jaar fors verlaagd van 0,24 euro naar 0,18 euro per portie. Oorzaak is een gewijzigde berekening door Wageningen University Research. Ook vorig jaar in 2022 waren er al problemen met de berekening van de vergoeding. Toen heeft de minister van LNV deze alsnog verhoogd. Maar dit keer heeft de minister wel ingestemd met een verlaging van maar liefst 25 procent, zo meldt GroentenFruit Huis.

Leveranciers van schoolfruit geven aan dat zij onder deze voorwaarden gedwongen worden om het schoolfruit onder de kostprijs te moeten leveren. Dit zal een reden zijn om niet meer deel te willen nemen. En dus de levering aan scholen in gevaar komt. Hierdoor kunnen 100.000’en leerlingen op de basisschool geen schoolfruit vanuit de EU-regeling meer ontvangen.

De oproep aan de minister van LNV en de Tweede Kamer is om de vergoeding per direct aan te passen naar een marktconform niveau. Zodat de levering aan de scholen in november door kan gaan. Deze oproep wordt gesteund door brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

"Tegelijk moet er snel een betere regeling voor de toekomst komen. De groente- en fruitsector hecht zeer veel waarde aan het doel achter de huidige Schoolfruit regeling. Het draagt in positieve zin bij aan gezonde voeding op scholen. En het zorgt ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd fruit en groente leren eten.

De groente- en fruitsector, leveranciers en distributeurs zijn daarom voorstander van een nieuwe verbrede, structurele regeling voor gezonde voeding op school. Waar een vaste levering van (Nederlandse) groente en fruit aan scholen onderdeel van uit maakt. Dit zou vastgelegd moeten worden in het komende regeerakkoord. Zo’n verbrede regeling zou onder het ministerie van OCW moeten komen te vallen."

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: