Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Green Chef

Spinazie favoriete groente, waterkers minst geliefd

Het gros van Nederland vindt groenten lekker (90%), maar bijna 1 op de 3 geeft toe te weinig groenten te eten (31%). Dat blijkt uit een onderzoek van maaltijdbox Green Chef onder 1050 Nederlanders. Het onderzoek zocht ook uit wat de meest en minst geliefde groente is.

De top 10 favoriete groente luidt als volgt:

1. Spinazie
2. Bloemkool
3. Champignons
4. Asperges
5. Paprika
6. Spruitjes
7. Broccoli
8. Witlof
9. Boerenkool
10. Tomaten

Groentesoorten die minder in de smaak zijn koolrabi, selderij en, op de laatste plek, waterkers.

Er is nog ruimte voor verbetering. 42 procent van de Nederlanders geeft aan meer groenten te willen eten, maar vaak lukt dit niet. Er mag daarnaast ook meer aandacht naar het eten van fruit, want nog niet eens de helft van de Nederlanders (44%) zegt het aanbevolen advies van het Voedingscentrum van twee stuks fruit per dag te halen. Diëtist Maartje Boot van Green Chef deelt enkele tips om meer groenten te eten.

1. Maak groente gemakkelijk toegankelijk: Zorg ervoor dat groenten binnen handbereik liggen. Naast fruit, kunnen groenten zoals cherrytomaten, komkommer of avocado ook een plekje krijgen in de fruitmand. Dit werkt als een goede reminder. Snijd op een paar vaste momenten per week snoepgroenten, zoals wortels, komkommers of paprika's, in handige stukken en bewaar ze in luchtdichte bakjes in de koelkast. Zo kun je snel een gezonde snack pakken als je trek hebt.

2. Maak groente onderdeel van al je maaltijden: Voeg groenten ook eens toe aan je ontbijt, lunch of tussendoortjes. Je kunt bijvoorbeeld spinazie, champignons of paprika toevoegen aan een omelet of roerei. Ook kun je groenten in een smoothie verwerken of voeg eens plakjes tomaat en avocado aan je sandwich toe. Met een maaltijdbox van Green Chef, waarbij elke maaltijd minimaal 250 gram groenten bevat, kom je gegarandeerd aan je dagelijkse hoeveelheid vitamines. Of koop bijvoorbeeld kookboeken waar vooral groenten een hoofdrol hebben.

3. Bereid groenten op verschillende manieren: Maak groentechips door plakjes zoete aardappel, bieten of boerenkool te roosteren. Ze kunnen een gezonder alternatief zijn voor gewone chips. Of rooster groenten in de oven met wat olijfolie en kruiden. Dit kan hun smaak verbeteren en ze knapperig maken. Als laatste kan je vaak ook gemakkelijk meer groenten verwerken in je standaardmaaltijden. Vervang bijvoorbeeld je pasta voor courgetti, je rijst voor bloemkoolrijst en aardappelpuree voor koolrabipuree.

4. Probeer nieuwe groentesoorten uit: Jouw favoriete groenterecept ontdekken? Probeer bijvoorbeeld elke week eens wat nieuws uit! Experimenteer met groenten die wel wat extra aandacht verdienen. De vergeten groenten zijn: pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Kies een vergeten groente uit en zoek een recept uit. Een laatste tip is om vaker naar de markt te gaan. Zo kan je je meer richten op de seizoensgroenten. Heerlijk vers!

Door groente gemakkelijker toegankelijk te maken, aantrekkelijker te presenteren, te variëren en vast onderdeel te maken van je maaltijden, kun je de kans vergroten dat je dagelijks meer van eet en geniet van de voordelen voor je gezondheid.

Bron: Green Chef

Publicatiedatum: