Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flinke stormschade in Castellón en Valencia

Volgens een eerste raming van brancheorganisatie Ava-Asaja veroorzaakte de storm van dinsdag schade aan gewassen en tuinbouwinfrastructuur in verschillende streken van de Spaanse provincies Castellón en Valencia, vooral in Plana Baixa, Vall d'Albaida en Los Serranos.

"Door stortregens, hagel en sterke windstoten in de provincie Castellón werden teeltbedrijven met mandarijnen, sinaasappelen, kaki’s en avocado's getroffen. Er is niet alleen schade aan het fruit, maar ook aan de bomen en op bepaalde percelen werden zelfs jonge planten ontworteld. Landwegen, muren en andere infrastructuur liepen averij op door het water. De meest getroffen gemeenten waren Burriana, Betxí, Nules en La Vilavella."

"Na de storm hebben we de velden bezocht en er is minder schade dan we dachten", zegt José Vicente Fuinot van Ava-Asaja Castellón. "Natuurlijk hebben hagel, windstoten en stortregens schade aangericht in sommige streken, maar het is geen ravage geweest. We wachten nu nog op een preciezere beoordeling over de citrusteelt. Hopelijk houdt het nu op met regenen zodat de bodem kan opdrogen en de citrusbomen in een gezonde staat naar de oogst toe kunnen leven."

In de provincie Valencia was Vall d'Albaida de streek die het zwaarst werd getroffen door de hagel, met stenen zo groot als walnoten, vooral in de gemeenten Quatretonda, Llutxent, Benicolet en Pobla del Duc. "Ava-Asaja bevestigt verliezen tot 100% in kakiboomgaarden, schade aan de druiventeelt en zelfs aan magazijnen en andere infrastructuur. Wat het citrus betreft, is het nog te vroeg om de omvang van de impact in te schatten."

"In Los Serranos sloeg de hagel hard toe in de gemeente Villar del Arzobispo, vooral op de percelen dicht bij het dorpscentrum. De getroffen gewassen zijn amandelen, druiven en olijven."

Ava-Asaja vraagt de overheid "de door de storm getroffen tuinbouwinfrastructuur te herstellen, evenals fiscale maatregelen om het economische verlies die de telers hebben geleden te verzachten."

"Afgezien van de ondergelopen velden en schade aan de infrastructuur, is de regenval positief in de rest van de Valenciaanse tuinbouw. De stuwmeren en watervoerende lagen worden aangevuld, de boomgaarden opgeschoond en er wordt bespaard op irrigatie", stelt de organisatie.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
www.avaasaja.org

Publicatiedatum: