Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regen en overstromingen leiden tot groot dodental in het zuiden van Brazilië

In het zuiden van Brazilië hebben overstromingen een recordhoogte bereikt met 78 doden, meer dan 100 vermisten en ongeveer 100.000 ontheemden na aanhoudende zware regenval in het zuiden van het land sinds vorige week. De beperkte teelt van fruit, voornamelijk appelen, is naar verluidt niet getroffen, terwijl de regen aanhoudt in de getroffen zuidelijke staat Rio Grande do Sul. De reddingswerkzaamheden door de verschillende overheidsinstanties in Brazilië zijn in volle gang.


Luiz Inácio Lula da Silva, president van Brazilië, maakte gisteren een rondvlucht om de schade door de overstroming op te nemen. (Foto: Bureau van de president van Brazilië)

Een deel van een damwand bij een waterkrachtcentrale is afgelopen donderdag buiten zijn oevers getreden, waardoor meer dan een half miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten. In het weekend waren er dramatische taferelen van mensen die op hun daken wachtten om gered te worden van het hoge water.

In de zwaarst getroffen deelstaat Rio Grande do Sul, die grenst aan Uruguay en Argentinië, is de noodtoestand uitgeroepen. In de hoofdstad van de staat, Porto Alegre, brak de oever van de rivier Guaíba door, wat leidde tot overstromingen in de straten. De meeste van de 497 steden in de staat zijn getroffen door stormen die hebben geleid tot wijdverspreide overstromingen, ingestorte bruggen, doorgebroken rivieroevers en ondergelopen straten. Dit leidde tot een enorm aantal ontheemden. Luiz Inácio Lula da Silva, president van Brazilië, bracht zondag samen met zijn kabinet een bezoek aan de deelstaat om de schade op te nemen. Hij vertelde dat dit de ergste overstroming is die het land ooit heeft getroffen.

In de deelstaat Rio Grande do Sul, die het zwaarst getroffen is door de overstroming, worden de meeste granen van Brazilië geproduceerd. Experts in Brazilië zeggen dat het waarschijnlijk het wereldwijde aanbod zal beïnvloeden omdat het een belangrijk basisproduct is.

Volgens Jorge de Souza, technisch en projectmanager bij de Brazilian Fruit Growers and Exporters Association (ABRAFRUTAS), is de teelt van fruit in de getroffen deelstaat Rio Grande do Sul niet getroffen door de overstroming. "Ik bevestig dat er geen ongewenste effecten zijn op de fruitteelt, omdat de deelstaat Rio Grande do Sul appelen teelt in het noorden, relatief ver weg van de plaatsen waar ernstige overstromingen hebben plaatsgevonden, voornamelijk langs de rivieren die de staat doorkruisen. Er waren geen negatieve effecten op de teelt van fruit, omdat de oogst al achter de rug is en de appelen veilig zijn opgeslagen. We hebben alleen enkele wegen waar het verkeer moeilijker is geweest, maar zonder negatief effect op de distributie vanwege alternatieve routes."

Overstroming leidt tot 30% exportverliezen fruit in Petrolina
In een andere stad, Petrolina, een gemeente in het zuidelijkste puntje van de staat Pernambuco, in het noordoosten van Brazilië, in de vallei van de rivier de São Francisco, is ook melding gemaakt van regen- en windschade aan exportfruit. Renata Alves, een druiventeler in de stad Petrolina, waar ook mango's worden geteeld, zei dat ze aanzienlijke verliezen hebben geleden door de regen en de harde wind. "De regenval in Petrolina was intens, en we hebben aanzienlijke verliezen geleden, ongeveer 30% in kwantiteit en ongeveer 80% in de exportkwaliteit. Met andere woorden, 80% van het fruit was niet geschikt voor export, dus we hebben het fruit gewoon op de lokale markt gelaten."

De Souza waarschuwt dat het klimaat steeds onvoorspelbaarder wordt, waardoor de teelt van groenten en fruit een grote uitdaging wordt voor telers in Brazilië en de rest van de wereld. "De enige vraag die we hebben is: hoe vaak zullen die zware regens en droogteperioden zich in de toekomst voordoen en waar? We hebben over de hele wereld verschillende klimaatrampen waargenomen en in de toekomst zal dat alleen maar meer worden!"

Voor meer informatie:
Jorge de Souza
Abrafrutas
Tel: +55 38999 628450
[email protected]
www.abrafrutas.org

Renato Alves
Canoa
Tel: +55 87 9181 6467

Publicatiedatum: