Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pedro Denia, de Frudenfer:

"Abrikoos meest getroffen door hagel in Murcia"

Op 22 april vond er een hevige hagelbui plaats die aanzienlijke schade toebracht aan de productie van steenfruit aan het begin van het seizoen in verschillende gebieden van de regio Murcia. Enkele dagen na het voorval schatte het Spaanse ministerie van Landbouw de schade op meer dan 580 hectare aan abrikozen en ongeveer 200 hectare aan perziken, met verliezen die, samen met de meer dan 3.500 hectare aan getroffen amandelbomen, de 11,1 miljoen euro zouden overschrijden.

"Hier in Cehegín wordt het verlies geschat op 40% van het oppervlak van het dorp. Het gebied waar de hagel viel, heeft een grote hoeveelheid fruitboomplantages en uitgestrekte landerijen, en het oppervlak dat met hagelnetten is bedekt, bedraagt slechts ongeveer 10% van het totaal, waardoor de storm veel fruit heeft vernietigd", legt Pedro Denia, manager van Frudenfer, uit. "In het gebied van Bullas was de schade zelfs nog groter, met 80% van de productie beschadigd die, in het beste geval, alleen naar de industrie kan worden afgeleid", zegt hij.

Frudenfer exporteert sinds 1978 steenfruit en peren, voornamelijk uit Jumilla, vanuit de Regio Murcia naar Europa. "We zijn gespecialiseerd in abrikozen", benadrukt Pedro, "en we waren het seizoen gestart met de productie in Cieza, waar bijna al het fruit al is geoogst. In Cehegín waren we nog niet begonnen met werken, hoewel we hopen op voldoende fruit, omdat het grootste deel van de schade abrikozen betrof."

"Op dit moment werken we met Frankrijk, waar we fruit van zeer goede kwaliteit met een zeer hoog Brix-gehalte naartoe sturen. Vandaag gaan we alles wat is binnengekomen naar Parijs en Lyon sturen, de meeste via Perpignan, en een deel gaat ook naar het zuiden van het land. Daar produceren ze hun eigen rassen en kunnen we blijven exporteren totdat hun seizoen begint, omdat ze op dat moment prioriteit geven aan het consumeren van hun lokale fruit, zoals wij dat ook hier in Spanje doen. In Frankrijk is het al enkele weken koud, dus het lijkt erop dat we nog steeds abrikozen zullen blijven sturen voordat we overschakelen naar de nationale markt, waar we 90% van de perziken en paraguayo's verhandelen."

Voor meer informatie:
Frudenfer
Carretera de Murcia, 135
30430, Cehegín, Murcia, Spanje
Tel.: +34 639 614 461
[email protected]
https://frudenfer.es

Publicatiedatum: