Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bosch Growers neemt Amerikaanse aardbeienkas AppHarvest over

Tholen - Pionieren, dat kunnen ze wel bij Bosch Growers. Alweer zes jaar geleden startte het familiebedrijf met de teelt van bramen onder glas, in aanvulling op hun paprikateelt. En nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Vorige week kochten ze een van de drie kassen van de Amerikaanse kwekerij AppHarvest over. Het gaat om een ruim 12 hectare grote faciliteit in Somerset, Kentucky. “Het is een gigantische kans en we kijken er enorm naar uit om hier aan de slag te gaan”, vertelt Wouter van den Bosch, die samen met zijn broer Tijmen het bedrijf Bosch Berries Kentucky gaat leiden.

Amerikaanse uitbreiding
Al enige tijd is het team van de Nederlandse kwekerij Bosch Growers actief aan de slag met uitbreidingsplannen in de VS, vertelt Wouter. “We zijn bezig met de vergunningen voor een locatie aan de oostkust, maar dat zijn langlopende trajecten. Dit kwam langs, en is voor ons een uitgelezen mogelijkheid om in een keer voet aan de grond te krijgen in de VS.”

Intensief telen
Bosch Growers wordt naast Wouter en Tijmen gerund door vader Jaco. Het familiebedrijf kan bouwen op 90 jaar teeltervaring en is bovendien bekend met het opzetten van nieuwe teelten, getuige de succesvolle teelt van bramen onder glas. “In de bramen zien we al dat we de kennis vanuit het intensieve telen van paprika’s kunnen toepassen. We verwachten dat ook in aardbeien te kunnen doen. We zien met name in de toepassing van doordragers veel kansen. Het is een lange teelt en dat maakt het complex: eventuele fouten blijven je achtervolgen tot het einde van het seizoen. Dat kennen we uit de groenten, en willen we ook in de VS toepassen.”

Naast de technische mogelijkheden, zien ze ook dat de Amerikaanse markt veel kansen biedt. “Er is veel vraag naar aardbeien, maar het grootste deel van de aanvoer is nu nog afkomstig uit de open teelt. Dat product wordt bovendien per vrachtwagen vervoerd. Ook vanuit duurzaamheidsperspectief is dat geen sterk verhaal. Glastuinbouw is hier een goed antwoord op, maar het is een vak: geen plug-and-play. We nemen onze eigen kennis en ervaring mee en kunnen vertrouwen op de diverse partners waar we in Nederland mee samenwerken. Dat geeft ons vertrouwen dat we het tot een succes kunnen maken.”

AppHarvest
De overgenomen faciliteit was eigendom van AppHarvest, een Amerikaanse kwekerij die vanwege financiële problemen onder curatele is gesteld, waarna de drie kassen van het bedrijf geveild werden. Twee tomatenkassen zijn overgenomen door de Amerikaanse investeerder Equilibrium, de derde is dus in Nederlandse handen gekomen. “Doordat we al langere tijd bezig zijn met uitbreidingsplannen in de VS, zijn we goed bekend geraakt met de Amerikaanse markt. Dat heeft ons zeker geholpen”, vertelt Wouter daarover. “We stonden klaar en wisten wat onze mogelijkheden waren.”

En die kas, die ziet er ook hartstikke goed uit. “Natuurlijk zou je dingen anders doen als je het zelf zou bouwen, maar het is een mooie kas, door Nederlandse leveranciers gebouwd.” De kas is uitgerust met HPS en LED-belichting en is geschikt voor jaarrond productie. De kwekerij is momenteel nog in productie, en ook dat biedt voordelen voor de nieuwe eigenaren. “Er staat bijvoorbeeld voor de arbeid al een organisatie klaar, waar we gebruik van kunnen maken. We hoeven niet van 0 te beginnen.”

Voor meer informatie:
Bosch Growers
https://boschgrowers.com/