Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot risico op vorstschade

Chileense citrusoogst getroffen door hevige regen en overstromingen

De Chileense fruitsector werd opnieuw getroffen door zeer hevige regenval van tussen de 50 mm en 150 mm. Er zijn overstromingen waargenomen en de mandarijnen- en citroenenoogst loopt vertraging op. Sneeuw hoog in het Andesgebergte wijst op een naderende vorst, waardoor er een risico bestaat op vorstschade aan fruitbomen en groentegewassen.


Foto: Federfruta

Ongeveer 30.000 mensen hebben hun huizen verlaten in zes regio's. De Chileense regering heeft bij monde van president Gabriel Boric de noodtoestand uitgeroepen in de centraal-zuidelijke delen van het land. Infrastructuur werd getroffen door overstromingen en modderstromen, waaronder ook de hoofdstad Santiago. Het transport van groenten en fruit wordt verhinderd omdat bepaalde wegen niet meer toegankelijk zijn. Veel telers maken zich op om de schade na deze tweede grote overstroming in twee maanden tijd in kaart te brengen.

Volgens Jorge Dutrey, commercieel manager van het Chileense Zimex Smart Agro, die telers in het hele land helpt met slimme tuinbouwoplossingen, waaronder het voorkomen van vorstschade, volgen de overstromingen op twee dagen van hevige regen. "We kregen 48 uur lang stromende regen te verwerken van tussen de 100 en 150 mm. Het zijn moeilijke dagen voor de pruimen en amandelen die nu in bloei staan. En de oogst van mandarijnen en citroenen loopt vertraging op."

Branchevereniging Fedefruta zei in een verklaring dat ze wachten op meer informatie van telers om de omvang van de schade te bepalen. "Maar het is het meest schadelijke weersincident geweest dat de tuinbouw de afgelopen dertig jaar heeft meegemaakt in Chili."

Een video van Fedefruta toont velden onder water in Chili.

Hoewel de sneeuw in de hoge delen van de Andes is gevallen, brengt dit de komende dagen een verhoogd risico op vorstschade met zich mee voor de boomgaarden in de lagere centrale valleien, waarschuwt Dutrey.

"Er is veel sneeuw gevallen, maar de sneeuwgrens ligt op 2.000 m in de Andes, dus er is gelukkig niets gevallen in de Centrale Vallei. De komende dagen tot het weekend is er waarschijnlijk wel vorst op komst. Vooral avocado, citrus en pruimen zullen last ondervinden van de vorst, maar ook de amandelbomen en groenten. De omvang van de schade zal pas over een tot twee weken bekend zijn. Laten we echter niet vergeten dat eind mei vorig jaar soortgelijke vorst gemiddeld 30% van de groenblijvende fruitbomen beschadigde. Bladverliezende fruitbomen zijn tot augustus in winterreces, maar daar mogen we niet meer op vertrouwen, omdat vorst door de mondiale klimaatverandering op ongewone plaatsen en data, zoals na de vruchtzetting, kan toeslaan. Bij Zimex Smart Agro hebben we de meest veelzijdige windmachines op de markt om de gewassen tegen vorst te beschermen", zegt Dutrey.

Voor meer informatie:
Jorge Dutrey Ossa
Zimex Smart Agro
Tel: +56 9 - 3455 8331 (Chili)
jorge@zimex.cl
www.zimex.cl

Publicatiedatum: