Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder avocado’s en uitstel asperge-oogst in Mexico door tropische storm Hilary

Na de doortocht van tropische storm Hilary afgelopen weekend zullen de asperges in de Mexicaanse deelstaat Baja California later dan gepland op de markt komen. Ook avocadotelers in Mexico melden dat ze ongeveer 20% tot 30% lagere volumes verwachten als gevolg van de harde wind op de bomen.


Bron: Wereld Meteorologische Organisatie

In Baja California teelt het Amerikaanse bedrijf Jacobs, Malcolm & Burtt (JMB) een groot deel van hun asperges bestemd voor de VS en andere landen. Volgens Dan Miller, teeltmanager bij JMB, zal de storm voor vertragingen zorgen in het aspergeseizoen. "Maar de telers van JMB in Baja California zijn behoorlijk gespaard gebleven. En de gewassen die op het punt staan geoogst te worden, zullen zelfs profiteren van het water. De iets latere percelen zullen daarentegen vertraging oplopen."

In Baja California doet de seizoenspiek zich doorgaans vanaf half augustus voor. De storm heeft het afgelopen weekend verschillende delen van Mexico geteisterd, waarbij één dode is gevallen. JMB teelt asperges in Baja California en in de centrale hooglanden van Mexico. Miller zegt dat de infrastructuur zwaar getroffen werd, wat heeft geleid tot ontoegankelijke wegen en stroomstoringen. "Het uitvallen van de elektriciteit heeft de verpakkingsactiviteiten onderbroken en de schade aan de wegen op het schiereiland zal de leveringen de komende weken vertragen."

Hij waarschuwt dat er in de VS een tekort aan asperges zal zijn als gevolg van het aanhoudende warme weer in Mexico. "Op het vasteland, in de regio Bajío, heeft een hete, droge zomer de aanvoer teruggedrongen en begin september zal daar geen product meer beschikbaar zijn. Over het geheel genomen zal er tegen het einde van de zomer een aanhoudend tekort aan asperges zijn."

Volgens Francisco Murguía van Frutos Guadalajara, een teler van biologische avocado's en zachtfruit in Mexico, heeft de storm niet tot overstromingen geleid, maar door de harde windvlagen hangen er nu minder avocado’s aan de bomen. "Gelukkig zijn onze teeltbedrijven niet getroffen door de overstromingen. Maar de wind heeft ongeveer 20%-30% van de avocado’s aan de bomen weggeslagen. Bijna alle telers in de regio rapporteren hetzelfde probleem", zegt Murguía.

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie verzwakte Hilary voorafgaand aan de aanlanding in Mexico. Het is nu een ‘posttropische cycloon’, die enorme hoeveelheden regen brengt in doorgaans droge delen van het zuidwesten van de VS, met gevaarlijke overstromingen tot gevolg. De organisatie verklaarde dat "het orkaanseizoen tot leven is gekomen" in het Caribisch gebied, waar onder meer Haïti, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico bedreigd worden door hevige regenval.

Voor meer informatie:
Dan Miller
JMB
Tel: +1 415 285 0400 (VS)
dan@jmb-produce.com
www.jmb-produce.com

Francisco Murguía
Frutos Guadalajara
francisco.murguia@frutosguadalajara.com.mx
www.frutosguadalajara.com.mx

Publicatiedatum: