Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hebben vertrouwen in de rest van het Franse komkommerseizoen"

Na een moeilijke lente, lijkt de zomer voor het Franse komkommerseizoen vriendelijker te zijn geweest. "We hebben een start van het seizoen gehad die alle weersomstandigheden heeft doorstaan. In het voorjaar van 2023 waren de partijen op de Franse markt overtollig door de overlapping van de regio's – vooral die in Zuid-Frankrijk – die drie weken eerder dan gepland op de markt werden gebracht. De weersomstandigheden zorgden ervoor dat een reguliere consumptie tussen eind april en begin mei niet mogelijk was, waardoor we met veel partijen komkommer op de markt bleven zitten, dat er weer voor zorgde dat de prijzen daalden", vertelt commercieel directeur van Kultive Alexandre Picault.


Simon Boisgard / © Philippe Montigny


Jean-Marc et Grégoire Leriche / © Philippe Montigny

De partijen vernietigen in plaats van de prijzen onfatsoenlijk laag houden
We hebben momenteel met een heel andere situatie te maken dan die van vorig jaar op hetzelfde moment, toen de komkommerprijzen recordhoogten wisten te bereiken door de uitzonderlijk hoge consumptieaantallen als gevolg van de hittegolf.

"De situatie van dit jaar betekende dat we tijdens de paar weken van onderconsumptie met verlies moesten verkopen. We hadden graag een aantal promoties gedaan met de merken om ons te helpen de producten te kunnen verkopen, maar omdat deze niet van tevoren waren gepland, konden we dat niet doen.

Omdat we niet langer een onderdeel wilden zijn van deze neerwaartse prijsspiraal en omdat we consumenten enkel zo vers mogelijke producten willen (kunnen) bieden, gaven we er de voorkeur aan om de overtollige producten te vernietigen. Het heeft geen zin om een markt tegen elke prijs in stand te houden. Onze organisatie heeft het geluk dat we onze producten alleen op bestelling verpakken. Dit maakt het gemakkelijker en goedkoper om verse producten weg te gooien dan reeds verpakte producten, ook al willen we zoiets altijd het liefst vermijden."


Claire Gacoin / © Philippe Montigny

Eind juni: een herstellende markt
Hoewel de voorjaarsperiode voor Franse komkommers bijzonder moeilijk was, is de situatie sinds eind juni flink verbeterd. De prijzen zijn sinds begin 2023 bijvoorbeeld in lijn met het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. "We zijn juli begonnen zonder overtollige partijen. De prijzen zijn niet van een uitzonderlijk niveau, maar liggen nog steeds in lijn met het gemiddelde. We moeten echter in gedachten houden dat er onder de telers sprake is van een grote heterogeniteit, omdat die zich niet allemaal in dezelfde situatie bevinden."

Juli: tekort aan aanbod bij dynamische consumptie
In de maand juli ging de daling van het aantal partijen gepaard met een stijging van de consumptieaantallen en op dat moment heeft de situatie zich omgekeerd. "In die periode werd er meer geconsumeerd dan de teelt had opgebracht: het aanbod is kleiner dan de vraag.

Het aanbod was kleiner, omdat we ons op het kruispunt van de oogsten bevonden en de eerste oogstmomenten al aan het begin van het jaar hebben plaatsgevonden. Deze situatie heeft geleid tot voor het seizoen vrij hoge prijzen.

We maken ons echter minder druk over het verloop van de rest van het seizoen omdat de partijen in augustus groter zullen zijn en we in samenwerking met met onze klanten van tevoren een reeks promoties hebben gepland om de consumptie van komkommers te kunnen stimuleren. Het enige dat we nu kunnen doen, is hopen dat de weersomstandigheden voor de komkommerconsumptie in augustus gunstig zullen zijn.

Als de verzengende hitte in Spanje aanhoudt, zal het voor Spaanse komkommertelers bovendien lastiger zijn om te herplanten. Omdat dit betekent dat we in september en oktober slechts een gematigde druk van mediterrane concurrenten hoeven te verwachten, is dit voor ons ook weer gunstig."

Snackkomkommers krijgen in de schappen steeds meer voet aan de grond
Behalve de traditionele komkommers, trekken ook de snackkomkommers steeds meer de aandacht van consumenten. "Snackkomkommers hebben veel voordelen. De verpakkingen van 3 stuks voor € 2 kunnen in het voordeelassortiment worden geplaatst en consumenten zijn daarbij ook nog eens gegarandeerd van een optimale versheid.

Omdat snackkomkommers kleiner zijn dan traditionele komkommers, helpen ze verder om voedselverspilling te voorkomen. Snackkomkommers worden steeds populairder en passen daarom perfect in de inflatoire context waarin iedereen zich nu bevindt."

Tot slot is het nog belangrijk om te vermelden dat alle komkommers die Kultive teelt en verhandelt AVM en Demain la Terre zijn gecertificeerd.

Voor meer informatie:
Alexandre Picault
Kultive
190 allée du Bois Vert
45640 Sandillon, Frankrijk
Tel.: +33 (0)2 38 49 33 49
www.kultive.fr

Publicatiedatum: