Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kenia kleine speler als het om groenten en fruit gaat"

Kenia teelt en exporteert steeds meer groenten en fruit, maar de export stelt in het grote geheel gezien heel weinig voor. Voor een beperkt aantal producten is het belang van Kenia als exportland wel redelijk. Dat zijn avocado's, bonen en erwten als het om Europa gaat en ananas en mango's voor het Midden-Oosten. Vergeleken met veel andere landen is het aandeel van de productie dat geƫxporteerd wordt wel erg klein dus alleen naar de cijfers gekeken is de potentie om meer te exporteren er wel.Veel via de lucht
Vorig jaar importeerde Nederland voor een bedrag van bijna 700 miljoen euro uit Kenia. Snijbloemen waren met bijna 375 miljoen euro de belangrijkste productgroep. Gevolgd door vers fruit met 115 miljoen euro. De import van verse groenten uit Kenia had een omvang van ruim 30 miljoen euro. De bulk van de import van Keniaanse snijbloemen kwam via de lucht binnen. De meeste avocado's uit Kenia komen van over zee. Bonen uit Kenia komen weer vooral via de lucht. Agrarische producten zijn belangrijk voor de export van Kenia. In totaal werd er in 2022 voor ruim 7 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Agrarische producten vormden met 4 miljard euro een belangrijk deel. De export van groenten en fruit (vers en verwerkt) bedroeg 575 miljoen euro.

Productie flink gegroeid
De productie van zowel groenten als fruit is in Kenia de afgelopen jaren flink gestegen. De productie van fruit is gestegen van 3 miljoen ton in 2015 naar 4,5 miljoen ton nu. Die van groenten is in dezelfde periode gegroeid van ruim 2 naar 3,5 miljoen ton. Grote producten zijn: bananen (1,9 miljoen ton), kool (1,4), mango's (0,8), tomaten (0,66), avocado's
(0,46), watermeloen (0,35) en ananas (0,26).

Ook meer export en dan vooral avocado's
De Keniaanse export van verse groenten en fruit groeit fors en nadert de 300.000 ton tegen nog 120.000 ton in 2015. Avocado is het belangrijkste exportproduct. De export daarvan is gegroeid van 40.000 ton in 2015 naar ruim 100.000 ton in 2022. Daarmee is Kenia de zesde avocado exporteur, maar vergeleken met de miljoen ton export van Mexico en de 600.000 ton die Peru exporteert is het niet zo veel. Ruim de helft van de avocado export is gericht op de EU met Nederland als belangrijkste afnemer. Daarnaast gaan er ook veel naar het Midden-Oosten. Opvallend is dat daling van de export van avocado's in het afgelopen jaar naar het Verenigd Koninkrijk en vooral Rusland.

Ananas en mango's naar het Midden-Oosten
Ananas is het tweede product. De export van dat product groeide in korte tijd vanuit het niets naar meer dan 30.000 ton. Daarmee is Kenia nog wel goed voor een plekje in de top-10 exportlanden maar vergeleken met de enorme hoeveelheden die Costa Rica en de Filipijnen exporteren is de export van Kenia bescheiden. De Keniaanse ananas gaat vooral naar landen in het Midden Oosten. De Keniaanse export van mango's groeit ook, nl van 15.000 ton in 2015 naar 25.000 ton nu. Ook deze gaan vooral veel naar het Midden-Oosten. Dan volgt peen. Dit product wordt evenals bijvoorbeeld tomaten, uien en dergelijke veel naar buurlanden uitgevoerd.

Export bonen groeit niet
De export van Keniaanse bonen is in de loop van de jaren niet gegroeid. Sterker nog voor 2015 werd er met 30.000 ton meer uitgevoerd dan de 15 tot 20.000 ton van tegenwoordig. Voorheen exporteerde Kenia veel meer dan nu naar het Verenigd Koninkrijk. Dit land is ondanks de forse daling nog wel de belangrijkste afnemer maar Frankrijk en Nederland nemen bijna evenveel af. In de EU is Kenia niet de belangrijkste leverancier van bonen voor de verse markt. Marokko is veel groter en daarnaast komen ook meer bonen uit Spanje. De import uit Senegal daalde in 2023 fors en de 13.000 ton was vrijwel evenveel als de EU import van bonen uit Kenia.

Meeste import in EU in Nederland
De EU-import van verse groenten en fruit uit Kenia groeit, nl. van 45.000 ton in 2017 naar 92.000 ton in het afgelopen jaar. Binnen de EU is Nederland veruit de belangrijkste bestemming gevolgd door Frankrijk en dan Spanje. Voor twee derde gaat het bij de import in de EU om avocado's. In 2023 was dat een hoeveelheid van 65.000 ton. Daarmee was Kenia de vierde leverancier van avocado's in de EU. Peru was veruit de grootste met 312.000 ton gevolgd door Spanje met 110.000 ton en Columbia met 90.000 ton.

In EU veel meer bonen uit Marokko dan uit Kenia
Naast avocado's is wat de import van Keniaans product in de EU alleen bonen nog van enig belang. Het gaat dan om bonen voor de verse markt. In 2023 werd er in de Eu 12.2000 ton uit Kenia ingevoerd. Marokko en Spanje zijn op deze markt veel belangrijker en Senegalese bonen. Het Keniaanse product is jaarrond aan de markt dat geldt ook voor Marokkaanse bonen maar in de periode juli-september is het aanbod kleiner. Senegalese bonen zijn alleen op de markt van eind december t/m april. Egyptische bonen zijn er vooral van november t/m mei.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com

Publicatiedatum: