Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kersensorteermachine de grootste van Frankrijk

De door het Franse Sicoly onlangs gerealiseerde aankoop van een nieuwe state-of-the-art kersensorteermachine markeert het kersenseizoen van 2023. "Eind mei hebben we onze oude sorteermachine vervangen door deze nieuwe generatie sorteermachine met 10 lijnen, die 5 ton kersen per uur kan sorteren. De sorteermachine is momenteel zelfs de grootste kersensorteermachine van heel Frankrijk," vertelt Jean-Bernard Cherblanc van Sicoly, die 1.800 ton kersen per jaar verwerkt.


Aankomst van de lijn

Geoptimaliseerde kersenkwaliteit geeft toegang tot de meest lucratieve afzetmarkten
Met de aankoop van de nieuwe sorteermachine was een investering van € 2 mln gemoeid. De belangrijkste twee doelen van de aankoop was om het werk van de telers te vergemakkelijken en de klanten de best mogelijke fruitkwaliteit te garanderen. "Ten eerste wilden we de sorteermachine kopen om het werk van onze telers te vereenvoudigen, die de kersen dankzij de machine niet langer in de boomgaard hoeven te sorteren. Dit bespaart veel tijd. Ten tweede hebben we dankzij het feit dat we door de sorteermachine sneller en beter kunnen werken toegang tot de meest lucratieve afzetmarkten. De kwaliteit van de kersen is er immers aanzienlijk door verbeterd. We kunnen nu de winstgevendheid van onze nieuwe boomgaarden verhogen en dat is fijn, aangezien telers aanzienlijke kosten hebben moeten maken als gevolg van de maatregelen die zijn genomen om de Aziatische fruitvlieg en enkele aan het weer gerelateerde problemen te bestrijden."



Uiterst nauwkeurig afgesteld voor de beste kwaliteit
Op het moment dat het fruit de sorteermachine binnenkomt, koelt de eerste fase, de fase waarin hydrocooling plaatsvindt, de kersen tot in de kern, waardoor ze niet meer verder rijpen en steviger worden. Door de kersen vervolgens door koud, gezuiverd water te leiden, wordt de houdbaarheid verlengd. Eenmaal met behulp van een steelseparator gescheiden, wordt elke kers met multispectrale optische camera's vanuit alle hoeken gefotografeerd. Door de beelden te inspecteren, kan de kwaliteit van de kersen worden geïdentificeerd. Door dit te doen, kunnen alle eventuele uitwendige en enkele van de eventuele inwendige gebreken namelijk worden gedetecteerd, zodat beschadigd fruit kan worden uitgesloten. "De camera's kunnen bijvoorbeeld een beet van de Aziatische fruitvlieg van een dag eerder detecteren, een beet die in sommige gevallen voor het blote oog onzichtbaar is. Dankzij deze aanpassingen lukt het ons om een onberispelijke kwaliteit kersen te genereren."

De technologie van de sorteermachine helpt bovendien voorkomen dat de kersen geblutst en gedeukt raken, bepaalt de kleur van de kersen en meet optisch de diameter van elke kers. Het fruit wordt vervolgens gekwalificeerd, gesorteerd en volgens bepaalde homogene grootte- en kleurklassen over 24 afzetmarkten verdeeld.

Al het fruit wordt vervoerd in koud, gezuiverd water. Dit koude, gezuiverde water zorgt ervoor dat de kersen zachter worden.

Zeer positieve reacties op dit eerste seizoen
Sicoly heeft zeker geen spijt van deze belangrijke investering. "We naderen het eind van het seizoen en hebben zeer positieve reacties gekregen van onze klanten, die duidelijk het verschil hebben gemerkt tussen de kersen die met de oude machine zijn gesorteerd en de kersen die met de nieuwe machine zijn gesorteerd. Dankzij de nieuwe sorteermachine hebben we de kwaliteit van onze kersen beter kunnen benutten in een context waarin de markt dit jaar heel verliesgevend was. Hoewel we geen grote aan het weer gerelateerde problemen hebben gekend, zoals in het zuidwesten van Frankrijk, hebben we met een oogst van 60% van het potentieel ook geen zware belasting van de bomen gehad. We hebben echter wel een goede afzetperiode gehad."

Voor meer informatie:
Amélie Pouriel
Sicoly
Tel.: +33 (0)4 28 70 13 65
a.pouriel@sicoly.fr

Publicatiedatum: