Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onze lijn verpakt tot 1.200 kilo blauwe bessen per uur"

De markt voor blauwe bessen heeft de afgelopen jaren een exponentiële groei doorgemaakt en de prognoses voor 's werelds grootste teeltlanden duiden op een verdere toename. De populariteit van dit fruit staat buiten kijf, maar, zo zegt Pedro Azcárate van Azcaval, een bedrijf uit het Spaanse Sevilla gespecialiseerd in weeg- en verpakkingsmachines, consumenten hebben ook steeds meer kennis over blauwe bessen en besteden steeds meer aandacht aan de kwaliteit ervan. Een correcte sortering en verpakking is dus essentieel om het fruit in optimale omstandigheden bij de supermarkten af te leveren.

"Voor een fruitsoort dat een basisproduct aan het worden is, is het belangrijk om differentiatie op de markt te bereiken. Alleen wie inzet op kwaliteit zal daarin slagen", legt Pedro uit, het belang aanstippend van de verwerking na de oogst voor de uiteindelijke kwaliteit van het fruit. "Daarom hebben we bij Azcaval voor de blauwe bessen voor een lineair systeem met meerdere koppen gekozen, want dat garandeert een zorgvuldige hantering van het fruit."

"In lineaire systemen valt het fruit nauwelijks tijdens het vul- en verpakkingsproces. Van alle machines die momenteel op de markt zijn, is de valhoogte van onze verpakkingsmachine voor blauwe bessen het kleinst, namelijk 40 mm tussen weger en verpakking. Dat heeft natuurlijk een heel positief effect op de houdbaarheid van het fruit. Want als met deze factor geen rekening wordt gehouden, lopen blauwe bessen vaak deukjes op die misschien niet meteen zichtbaar zijn in het magazijn, maar na enige dagen, wanneer het fruit in het schap komt te liggen, duidelijk worden."

"Onze blauwe bessenlijnen zijn ook veelzijdig en kunnen zich aanpassen aan de verschillende verpakkingsformaten op de markt." En juist die verpakking evolueert continu: van plastic wordt overgegaan op karton en naast trays met een rechthoekige bodem zijn ook andere formaten zoals bekers of emmertjes populair geworden. Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt. "En hier komt het derde geweldige kenmerk van onze machines om de hoek kijken: de automatische werking."

"Onze machines zijn uitgerust met een automatische ontstapelaar die zich aanpast aan de breedte en hoogte van een verpakking met behulp van software die de parameters opslaat. Er is dus geen tussenkomst van een operator nodig bij het wisselen van het ene verpakkingsformaat naar het andere."

"Met de automatische ontstapelaar verlagen we ook de kosten voor de bedrijven, want er zijn tot 3 minder arbeidskrachten nodig en de automatisering helpt ook om de productiesnelheid te verhogen. Een Azcaval-lijn kan immers zo'n 1.200 kilo blauwe bessen per uur wegen en verpakken. Gebeurt dit voor trays van 125 g, dan is dat omgerekend 3 pallets per uur."

80% van de machines voor exportmarkt
In september viert het bedrijf onder leiding van Enrique Azcárate zijn zevende jaar in de ontwikkeling van weeg- en verpakkingstechnologie, en niet alleen voor verse blauwe bessen. Azcaval ontwerpt ook specifieke lijnen voor noten en diepgevroren fruit. "We hebben een verticaal vulsysteem voor diepgevroren blauwe bessen in zakken of dozen en onze R&D-afdeling ontwikkelt momenteel weeg- en verpakkingsmachines voor steenfruit", vertelt Pedro Azcárate.

"We hebben onze fabriek in de provincie Sevilla. Minder dan een jaar geleden zijn we verhuisd naar onze nieuwe faciliteiten van meer dan 3.000 m² in Alcalá de Guadaira, want met de groei die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, was ons vorig pand te klein geworden. Bij Azcaval besteden we geen enkel proces uit: van de ontwikkeling van de software tot de productie van het chassis, we hebben alle productieprocessen in eigen handen en onze machines worden verzonden naar pakstations van blauwe bessen over de hele wereld."

"80% van onze productie wordt geëxporteerd. Tot onze belangrijkste bestemmingen behoren de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Noord-Europa. In Nederland beschikken we zelfs over een eigen technische dienst. Daarnaast zijn we steeds meer actief in nieuwe, belangrijke teeltlanden zoals Polen, Servië, Georgië of Zuid-Afrika."

Voor meer informatie:
Pedro Azcárate
Sales manager Azcaval
comercial2@azcaval.com
PI. La Red, C/ La Red Seis, 10
41500 Alcalá de Guadaíra (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 954 911 475
https://azcaval.com

Publicatiedatum: