Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Synergie tussen ananasschil- en afvalverwerkingsmachine met het oog op duurzaamheid"

Naarmate de samenleving zich meer bekommert om duurzaamheid en de kosten van afvalverwerking toenemen, zoeken de foodservice en horeca mogelijkheden om minder afval te produceren en efficiënter met het afval om te gaan. Het Japanse Astra fabriceert innovatieve schilmachines voor verschillende soorten fruit. Vorige maand is het bedrijf een samenwerking aangegaan met een lokale fabrikant van afvalverwerkingsmachines voor het verwerken van ananasschillen. Ryo Takeshita, salesmanager bij Astra, vertelt over deze recente ontwikkeling.

"Consumenten kunnen voor een lagere prijs vers geschilde ananas krijgen"
Ryo vertelt eerst het verhaal van hoe de ananasschillers worden ontwikkeld. "We zien vaak dat kant-en-klare ananassen in kleine gesealde verpakkingen in supermarkten worden verkocht. Maar het probleem is dat ananas nogal bederfelijk is. Wanneer het fruit voor een langere tijd in het schap ligt, of wanneer de omgevingstemperatuur verandert tijdens verwerking of transport, gaat de kwaliteit van het gesneden fruit achteruit en kan het fruit rotten. Dit leidt niet alleen tot voedselverspilling in de winkel, maar er kunnen ook klachten van consumenten komen. Als innovator op het gebied van schilmachines zijn we gaan nadenken over hoe we een eenvoudige oplossing kunnen bieden, zodat consumenten gemakkelijk vers geschilde ananas kunnen eten voor een lagere prijs. Zo lanceerden we 3 jaar geleden onze serie ananasschilmachines."

"40% minder afval en 60% meer opbrengst"
"De meeste schilmachines in grote ananasverwerkingsbedrijven zijn vaak traditionele snijmachines, die de cilindervormige ananas schillen en ontkernen. Maar vaak wordt bijna 2/3 van de ananas verspild. Ter vergelijking: onze KA-750PM-eenheid kan meer dan 200 ananassen per uur schillen en produceert tot 40% minder afval in vergelijking met traditionele machines. Als een bedrijf 100 kg vers gesneden ananas per dag produceert, loopt de kostenbesparing op tot $ 50.000 per jaar."

Gevraagd naar de technische kracht van de machine, zegt Ryo: "Het speciale aan de machine is het schilmes. Het mes is recht, scherp en dun. Bij het draaien beweegt het mes op een veelhoekige manier, terwijl het altijd stevig tegen het oppervlak van het fruit wordt gedrukt. Zo’n mes biedt verschillende voordelen op het gebied van schilprestaties. Allereerst is het geschilde oppervlak van het fruit veel gladder. Het resulteert ook in weinig vruchtvleesafval en minder sapverlies. Mede door het gladdere oppervlak is het fruit langer houdbaar. Ten tweede schilt het rechte blad de ananas sneller en met een hoge nauwkeurigheid, wat resulteert in een betere opbrengst." Ryo voegt eraan toe dat er slechts één arbeider nodig is gedurende het hele schilproces. "Onze testresultaten tonen aan dat de Astra-schilmachine 60% meer opbrengst haalt dan de traditionele schilmethoden."

"Dunnere ananasschillen dragen bij aan duurzaamheid"
"Duurzaamheid is een veelbesproken thema in Japan, en wij als innovatieve fabrikant voelen ons ook verantwoordelijk om hieraan bij te dragen. We werken momenteel samen met een bedrijf in Japan dat machines voor de verwerking van voedselafval produceert. Het bedrijf produceert een compacte (capaciteit van ongeveer 30-100 kg) voedselafvalverwerker die micro-organismen gebruikt. Hun machine transformeert voedselverspilling volledig in water en warmte. Omdat hun machines klein zijn, worden ze vaak gebruikt in kantines, kleine winkels en kleine voedselfabrieken."

"Bij ananas is het afval van de schil bij gebruik van een traditionele schilmachine nogal zwaar. Zelfs met behulp van een krachtige afvalverwerker duurt het een paar dagen tot een week om al het afval af te breken, zodat de klant het voedselafval vaak moeten weggooien. Maar in Japan moeten bedrijven hoge kosten betalen voor het afvoeren van voedselafval, dus zoeken ananasverwerkers naar een manier om minder fruit te verspillen. Met de Astra-machine blijft er een heel dunne schil over, zodat het afval in één nacht kan worden ontbonden."

"Omdat we hetzelfde type klanten hebben, hebben we besloten om met elkaar samen te werken", zegt Ryo. "Door de dunschiller en de afvalverwerkingsmachine samen te gebruiken, dragen klanten bij aan de SDG’s, zodat ze ook gemakkelijk subsidies kunnen krijgen."

De afgelopen 20 jaar heeft Astra zich volledig toegelegd op de innovatie van automatische schilmachines. Naast de KA-750PM ananasschiller heeft Astra ook een serie schilmachines waaronder de KA-700H voor sinaasappelen, appelen en kiwi's.

Voor meer informatie:
Astra Inc.
Ryo Takeshita
Tel: +81 0245412444 (Japan)
en.info@e-astra.co.jp
https://en.e-astra.co.jp/