Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Eerste Griekse perziken en nectarines op Duitse markt"

In overeenstemming met het seizoen voerden Spaanse perziken en nectarines de boventoon. Ze werden geflankeerd door Italiaans fruit. De eerste Griekse partijen verschenen in Frankfurt en München, maar de kwaliteit was niet altijd overtuigend. Volgens de BLE was de beschikbaarheid over het algemeen licht gestegen en voldoende om aan de vraag te voldoen. De vraag was niet bijzonder groot. Toch konden de handelaren hun vraag meestal verhogen, op voorwaarde dat de smaakeigenschappen niet te wensen overlieten. Er was echter ook een daling in de prijs te zien voor kleine vruchten, waar minder vraag naar is. De eerste Franse leveringen worden in week 23 verwacht.



Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Hoewel Duits product bleef overheersen, was hun aanwezigheid duidelijk beperkt en liet hun kwaliteit te wensen over. Het belang van Italiaanse en Franse partijen nam ook af. In Berlijn verschenen Poolse appelen in grotere aantallen.

Peren
Zuid-Afrikaanse en Chileense partijen domineerden duidelijk de markt. Argentijns fruit speelde een kleine rol. Product uit België, Nederland, Turkije en Italië had alleen een lokaal aanvullend karakter. De beschikbaarheid was beperkt, maar nog steeds voldoende om aan de vraag te voldoen.

Druiven
Chileense en Zuid-Afrikaanse leveringen daalden in overeenstemming met het seizoen. Daarentegen stegen de Italiaanse en Egyptische zendingen: de Italiaanse Victoria en Black Magic en de Egyptische Prime Seedless, Flame Seedless en Early Sweet waren meestal overtuigend qua kwaliteit.

Aardbeien
Duitse aarbeien voerden de boventoon. Ze werden het meest geflankeerd door Nederlands product. De aanvoer uit België, Griekenland, Polen en Spanje speelden alleen een aanvullende rol. Dankzij het zomerweer en de daaruit voortvloeiende grotere oogst was de beschikbaarheid aanzienlijk toegenomen.

Kersen
Spaanse leveringen domineerden duidelijk en hadden soms geen concurrentie. Griekenland en Italië volgden qua belang, terwijl de Turkse leveringen slechts een aanvullend karakter hadden. De beschikbaarheid was zeker niet overvloedig. De prijzen stegen, in sommige gevallen zelfs aanzienlijk.

Abrikozen
Spaanse leveringen domineerden duidelijk de markt. Leveringen uit Italië volgden op de voet. Franse en Turkse aanbiedingen speelden slechts een ondergeschikte rol. Het aanbod woog zwaarder dan de opslagmogelijkheden, die al met al enigszins beperkt waren geworden.

Citroenen
Spaanse Verna en Zuid-Afrikaanse Eureka voerden de boventoon. Aanvoer uit Italië, Griekenland, Zimbabwe en Turkije had slechts een aanvullend karakter. Rustige handel en een aanvoer die in lijn lag met de vraag leidden tot stabiele prijzen.

Bananen
Vraag en aanbod hielden elkaar meestal voldoende in evenwicht, zodat handelaren hun eerdere afroep niet hoefden te wijzigen. Alleen München meldde beperkte ruimte, veroorzaakt door de pinkstervakantie.

Bloemkool
Duits product domineerde. Alleen uit België, Italië en Nederland kwamen extra leveringen. Over het algemeen was de beschikbaarheid toegenomen. De Duitse producten, die op sommige plaatsen als een monopolie verkrijgbaar waren, konden over het algemeen zonder problemen worden verkocht.

Sla
Er was over het algemeen weinig beweging. IJsbergsla kwam voornamelijk uit Nederland en Duitsland. Spaans product was op sommige plaatsen al verdwenen. Botersla, bonte sla en andijvie kwamen uitsluitend uit Duitsland en België. De handel was erg rustig.

Komkommer
Soms vormden de Duitse, soms de Belgische of Nederlandse producten het grootste deel van het assortiment. De beschikbaarheid nam doorgaans toe, soms zelfs aanzienlijk. De vraag kon het niet altijd bijbenen. De handelaren probeerden oplopende voorraden tegen te gaan door kortingen te geven.

Tomaten
Belgische en Nederlandse partijen domineerden duidelijk de markt. Deze werden gevolgd door Duitse en Italiaanse partijen, die al met al slechts een aanvullend karakter hadden. De vraag was niet onaardig, maar kon toch zonder problemen gedekt worden.

Paprika
Nederlandse en Belgische leveringen overheersten. De handel was ongelijkmatig: München en Berlijn rapporteerden een onrustige verkoop met bijna stabiele prijzen, op de andere markten schommelden de noteringen nogal.

Asperges
Zoals gebruikelijk in deze tijd van het seizoen domineerden Duitse partijen het toneel. Ze werden geflankeerd door kleine hoeveelheden uit Griekenland, Polen en Nederland. Aan het begin van de week moesten de overschotten van week 21 worden afgebouwd, wat natuurlijk het beste lukte met kortingen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: