Gamper Gemüsekulturen

"Witlofverkoop terug op het niveau van voor corona"

"In het afgelopen seizoen is de verkoop van witlof teruggekeerd naar het niveau van voor corona," zegt Fabian Etter van Gamper & Co. Gemüsekulturen, een van de grootste witlofproducenten en
-verkopers in Zwitserland. "Na de bovengemiddelde oogst in 2021 hadden we afgelopen herfst een gemiddelde opbrengst. Door de hoge ziekteplaag hadden we het echter kwalitatief moeilijk, waardoor onze oogst uiteindelijk eerder onder het gemiddelde lag. Daardoor waren de meeste telers dit jaar iets vroeger klaar dan normaal."


Witlofverwerking: Gamper heeft één conventionele en één biologische teelt

Van 1 mei tot 31 oktober worden in Zwitserland ook geïmporteerde producten aangeboden, waardoor het lokale product in de zomer tegen een veel lagere prijs moet worden aangeboden. Over het algemeen zijn juli en augustus de zwakkere verkoopmaanden. Biologische witlof is nog beschikbaar tot het einde van de maand. In totaal zullen drie conventionele telers in de zomer blijven produceren. Etter: "De zomerverkoop is volledig afhankelijk van het weer. Mei was nat en koud, wat vrij gunstig was voor de witlofverkoop. We hebben dan ook nog geen daling van de vraag geconstateerd. Het volume is net voldoende om de nieuwe oogst te halen."


Fabian Etter is verantwoordelijk voor de distributie van conventionele en biologische witlof.

Biologische witlof in de lift
Sinds de herfst van 2016 teelt het bedrijf Gamper ook witlof volgens biologische richtlijnen. Volgens Etter is de vraag naar biologische witlof de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. "Natuurlijk heeft de inflatie de groei van de biologische verkoop dit jaar vertraagd. Er is echter geen sprake van een ineenstorting van het volume. Integendeel, de biologische verkoop is dit jaar op peil gebleven." De afzet van het conventionele product is ook al enkele jaren uiterst stabiel - er is geen daling of stijging waar te nemen - hoewel de Zwitserse markt als geheel behoorlijk verzadigd is.

Verpakt witlof wordt voornamelijk op de markt gebracht in 500g flowpacks onder de merknaam "Swiss&Diva". In het afgelopen seizoen was er een evenredige toename van scheuten van klein kaliber.

Aangezien Gamper uitsluitend binnenlandse witlof gebruikt, zal de ontwikkeling van de wortelproductie de komende jaren een beslissende factor zijn, beschrijft Etter. "De wortelteelt wordt steeds moeilijker, onder andere door de beperking van gewasbeschermingsmiddelen in Zwitserland. Dit jaar zullen de alomtegenwoordige kostenstijgingen in de groenteteelt de zaken nog moeilijker maken. De grootste uitdaging zal zijn om nieuwe producenten te vinden en in hen te investeren, zodat de witlofteelt aantrekkelijk blijft ondanks de moeilijkere omstandigheden."


Witlof kort voor de oogst

Voor meer informatie:
Fabian Etter
Gamper & Co. Gemüsekulturen
Hauptstrasse 4
CH-9507 Stettfurt, Zwitserland
Tel. +41 52 376 12 57
info@gampergemuese.ch
http://www.gamperchicoree.ch/
http://www.ligemo.ch/

http://www.biochicoree.ch/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.