Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Familie Buijs met aspergeteelt uniek in provincie Utrecht

"Volledige afzet naar particulieren"

Tholen - In de provincie Utrecht is het aantal aspergetelers niet al te dik bezaaid, maar de familie Buijs teelt in Bilthoven al bijna dertig jaar het witte goud. "De voorbereiding van het seizoen was uitdagend na de extreme neerslag, maar inmiddels steken de asperges goed hun kopjes boven de grond en hobbelt de productie lekker door, al viel die door de nachtvorst van afgelopen nacht weer wat terug", vertelt Johan Buijs.

De teler richt zich met de asperges puur op de huisverkoop richting de consumenten en enkele restaurants. "We hebben zo'n 2 hectare asperges staan en die kunnen we goed in de boerderijwinkel verkopen. We kunnen wel richting de groothandel gaan, maar dan moet je ook het areaal gaan uitbreiden", vertelt de teler die de asperges teelt op het laatste stukje Utrechtse Heuvelrug.

Het areaal bestaat voornamelijk uit witte asperges en daarnaast heeft de teler een aantal rijtjes groene en paarse asperges staan. Kassen, ondergrondse verwarming of grote blaastunnels over de bedden heen heeft het bedrijf niet. "We telen ze volvelds. Ik ga niet aan de verwarming", aldus de teler. Ook automatisering van de oogst is voor hem nog niet aan de orde. "Die investering is groot, bovendien zijn de oogstrobots nog volop in ontwikkeling."

Hij ziet de populariteit van de asperges door de jaren heen niet afnemen. "Mensen blijven graag asperges eten. We verkopen ze hier in alle soorten en maten. Asperges zijn onze enige groente en daarvoor kan iedereen bij ons terecht, van een excursie tot het bestellen van een aspergepakket", besluit Johan.

Voor meer informatie:
Familie Buijs
Soestdijkseweg Zuid 152
3721 AH Bilthoven
030-2282147
[email protected]