Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erwin Savenije van Emsland Gemüse GmbH over de tomatenmarkt

"Mooie prijzen voor cocktailtomaten, prijsverhoging bij trostomaten echter lastiger"

Tholen- In de combikas van het Duitse Emsland Gemüse, onderdeel van Emsflower, staat de maand april in het teken van de jaarlijkse teeltwissel. Niet alleen konden in week 16 de eerste trostomaten van het jaar worden geoogst, ook maakte in een groot deel van het complex het perkgoed plaats voor de tweede aanplant tomaten. Aan het begin van het nieuwe oogstseizoen blikten we op locatie met productieleider Erwin Savenije terug en vooruit.

Zowel teelttechnisch als qua afzet kijkt het management van de groentetak op een succesvol tomatenjaar 2023 terug. "Het feit dat we genoodzaakt zijn CO2-vrij te telen, beperkt ons uiteraard in de productie. Onze houtketel levert immers nog geen CO2 en vloeibare CO2 is vooralsnog simpelweg te duur. Een andere kostenfactor zijn de minimumlonen. Niettemin mochten we niet klagen, zeker ook qua prijs. Hier moeten we overigens wel onderscheid maken tussen de verschillende segmenten: Bij cocktailtomaten konden we mooie prijzen realiseren, terwijl het bij een hardloper als trosmaten toch lastiger blijkt een prijsverhoging door te voeren. We ervaren in dat opzicht ook veel druk vanuit de goedkopere teeltlanden. We hadden afgelopen seizoen wel het voordeel, dat onze trostomaten vrijwel in zijn geheel in 650g-verpakkingen zijn weggegaan, waardoor we goede marges konden noteren", licht Erwin toe. In totaal omvat de tomatenteelt ca. 18 ha.


Verse tomatenplanten kort na de teeltwissel in de kas van Emsland Gemüse

Emsland Gemüse stelt zich in de eerste fase van het seizoen terughoudend op. "Zodra de grote teeltlanden dalen qua productie, om en nabij week 26-33, komen wij met grotere volumes op de markt. Ons seizoen eindigt normaliter rond week 48, waar we vroeger nog weleens doorgingen tot diep in december. Dit is echter door de toegenomen concurrentie vanuit Spanje gewoon niet meer rendabel. Ik sluit echter niet uit dat we eventueel in de toekomst nog een afdeling voor belichte teelt inruimen." De weersomstandigheden zaten na de eerste aanplant in week 3 tot diep in april nog niet bepaald mee, erkent Erwin. "Relatief hoge temperaturen, weinig licht: dat gaan we ongetwijfeld terugzien in de kwaliteit, verhoogde plaagdruk en wellicht ook lager vruchtgewicht."

Erwin Savenije tijdens het bezoek aan de kas in week 16. Tros- en cocktailtomaten worden voornamelijk in karton met flowpack verpakt. Etiketten worden daarbij in toenemende mate vervangen door voorgedrukte verpakkingen.

Nieuwe rassen en teeltmethoden
Ten opzichte van vorig jaar vond er in het rasportfolio van Emsland Gemüse een voorname wijziging plaats, aldus Erwin. Cherrytomaten van het ras Rivolo worden dit jaar niet meer geteeld. "Dit heeft met name te maken met de teruglopende vraag, wat vermoedelijk voor een groot deel samenhangt met de dalende koopkracht. We hebben het immers toch over een tomaat in het hogere prijssegment." Met circa 60% van het totale volume vormt de trosmaat Sweeterno nog altijd de hoofdmoot, gevolgd door de cocktailtomaat Brioso (30%) en de vleestomaat Rebelski. Daarnaast houdt Emsland Gemüse zich bezig met enkele rasproeven, onder meer met High Resistent-rassen. Vooralsnog heeft het bedrijf ToBRFV echter buiten de deur kunnen houden, benadrukt Erwin. "In die zin is het voor ons ook geen noodzaak om hier op grote schaal mee aan de slag te gaan, temeer omdat rasproeven en het verzamelen van data zeer tijdrovend zijn. Wat ook meespeelt, is, dat er nog geen trostomaat is die qua houdbaarheid, maar ook vruchtgewicht en opbrengsten aan Sweeterno kan tippen. Het voornaamste argument is echter, dat de inzet van HR-rassen nog altijd geen garantie biedt, dat ToBRFV ook daadwerkelijk niet optreedt."


De trostomaat Sweeterno vormt de hoofdmoot in de kas van Emsland Gemüse in het Duitse Emsbüren.

Emsland Gemüse belevert hoofdzakelijk retailklanten binnen de deelstaat Nedersaksen. De afzet verloopt in z'n geheel via de coöperatie Landgard. "De regionale teelt en afzet is onze kracht. Daarnaast zetten we bewust in op smaakvolle tomaten in plaats van kiloknallers." Dit werpt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af: "Het komt zelfs voor dat consumenten ons persoonlijk benaderen met positieve feedback."

Naast rassenproeven wordt ook het teelproces doorlopend geoptimaliseerd. Erwin: "We zijn weliswaar niet bio-gecertificeerd, maar als je goed rondkijkt, schurken we daar wel degelijk tegenaan. Zo gebruiken we veenvrij substraat, vangen we ons drainwater op en zetten we in op natuurlijke bestuiving. Na de eerste proeven vorig jaar, telen we dit jaar trostomaten op grotere schaal (0,7 ha) als hydrocultuur. In onze Erlebniswelt hier vlakbij telen we al enkele jaren sla op water, dus in die zin hebben we al de nodige ervaring."


Cocktailtomaten van het ras Brioso

Nieuwbouw en toekomst
Erwin verwijst daarbij ook naar de gigantische nieuwbouw op maar liefst 13 ha die nog voor het einde van het jaar opgeleverd moet worden. Het gaat hierbij in eerste instantie voornamelijk om het opschalen van de perkgoedproductie, maar evenals de bestaande capaciteit betreft het een combikas, waarin ook tomaten kunnen worden geteeld. "Als dit nieuwe complex staat en naar behoren functioneert, sluit ik niet uit dat we in de toekomst ook andere wegen zullen bewandelen. Denk daarbij aan commerciële slateelt op water of het jaarrond telen van diverse vruchtgroenten. We zijn ook in de gelukkige omstandigheid dat we nog uitbreidingsmogelijkheden hebben, waarbij wel moet worden aangetekend dat het kopen van grond ook in onze regio niet meer zo makkelijk is als enkele jaren geleden. In die zin merken we wel dat het Emsland aantrekkelijker is geworden voor bedrijven."

Voor meer informatie:
Erwin Savenije
TB Emsland Gemüse GmbH
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren, Duitsland
Tel.: +49 172 7952831
[email protected]
www.emsflower.de