"Een moeilijk jaar voor kiwitelers"

Zespri zet behoorlijk minder kiwi's af

Zespri heeft de definitieve cijfers gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de totale wereldwijde inkomsten uit de verkoop van fruit in 2022/23 $3,92 miljard bedroegen, een daling van 3% ten opzichte van het recordresultaat in het vorige seizoen. De wereldwijde afzet daaldenook, van 201,5 miljoen naar 183,5 miljoen trays.

Volgens Zespri bedroeg de waarde van kiwi's die verloren gingen door kwaliteitsproblemen in 2022/23 $534 miljoen. Dit is aanzienlijk meer dan de 307 miljoen dollar in het vorige seizoen. Bovendien verminderden de gestegen kosten ook het rendement voor de telers: het rendement per tray voor Zespri Green bedroeg in 22/23 $5,78
(€ 3,28), vergeleken met $6,35 (€ 3,60) het jaar ervoor, terwijl het rendement voor Sun-Gold $9,97 (€ 5,66) bedroeg, vergeleken met $11,51 (€ 6,54) in 21/22.

Zespri chief executive Dan Mathieson zegt dat de resultaten een indicatie zijn van wat een zeer moeilijke periode is geweest voor veel primaire sectoren, met telers die te maken hebben met uitdagingen gerelateerd aan het tekort aan arbeidskrachten, de voortdurende gevolgen van Covid-19, het klimaat en de stijgende kosten.

Mathieson zegt dat de resultaten het belang illustreren van de inspanningen van de sector om de kwaliteit te verbeteren, wat een essentiële factor blijft in het leveren van hogere opbrengsten in de komende jaren.

[1 Nieuw-Zeelandse dollar = € 0,56]

Bron: ruralnewsgroup.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.