Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Watertekort met stip grootste uitdaging van dit Spaanse steenfruitseizoen"

Tholen - Bij Marni Fruit wordt momenteel omgeschakeld van het steenfruit vanuit het zuiden naar het noorden van Spanje. "Dinsdag starten we met de aanvoer vanuit Zaragoza. We starten met perziken en dan zullen de nectarines, paraguayo's en platterina's snel gaan volgen", vertelt Erik-Jan Thur van Marni Fruit. De grote issue dit seizoen is volgens hem het watertekort. "Deze week sprak ik onze leverancier in Zaragoza, die momenteel water moet inkopen vanuit de Pyreneeën. Voor hem was dit de eerste keer in zijn telersloopbaan dat het zo extreem is. En dan zit hij daar nog redelijk in de buurt. Niet alle telers hebben die mogelijkheid."

"Degenen die aan de goede kant zitten zullen grotere maten kunnen leveren, maar er zullen ook telers zijn die alleen kleine maten voeren of veel uitval zullen hebben", verwacht Erik-Jan. Tel daar het noodweer bij op dat Italië momenteel geteisterd heeft en we zullen dit seizoen niet direct overschotten in het steenfruit hoeven te verwachten. Prijzen liggen momenteel op een mooi niveau en je ziet dat telers nu eerder genegen zijn om deze prijzen aan te houden. Alle soorten en verpakkingen worden goed gevraagd. Zag je anders de vraag vooral uitgaan naar 10x1 kg of eenlaags verpakkingen, nu verspreidt de vraag zich meer over de hele breedte."

"Bij de watermeloenen is het zoals altijd weer een grote strijd. Dit jaar is de markt vrij hoog gestart, maar ook vrij snel teruggezakt naar een niveau rond de 50 cent. Met het mooie weer wat we nu hebben, heeft de prijs de weg weer omhoog gevonden naar een kiloprijs rond de 65-75 cent. Als dadelijk het seizoen in Murcia zal starten, verwacht ik dat de prijs wel zal stabiliseren als het weer goed blijft. Bij de gele meloenen zijn er veel dikke maten en is de beschikbaarheid van de kleine maten wat lastiger."

Ook Spaanse kersen zijn we momenteel aan het laden. Die afzet verloopt eveneens vlot. In eerste instantie werden er veel dikke maten verwacht, maar als ik nu mijn leveranciers bel, dan hoor ik dat de regen van de afgelopen week veel schade heeft aangericht. Als er natuurlijk iets funest is voor een kers, is dat die een bak regen op zijn dak krijgt. Je komt dan ook weleens een gebarsten kers tegen. Wij als importeur hebben begrip voor deze situatie, dat begrip mis ik eerlijk gezegd weleens bij de klant. Het lijkt soms wel of mensen er niet over nadenken waarom er een paar verkeerde kersen in een kistje kunnen zitten. Persoonlijk gaat me dat steeds meer tegenstaan."

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit
Gebroken Meeldijk 52 
2991 VD Barendrecht 
+31 (0)180 697 996 
ej@marnifruit.nl  
www.marnifruit.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.