Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Macarena Garcia Otero Reina, SAT Royal:

"We verwachten de hele zomer geen overaanbod aan steenfruit op de markt"

Tholen - Bij Royal maken de blauwe bessen en frambozen momenteel plaats voor het steenfruitseizoen. "Onze grootste zorg dit jaar was de droogte", vertelt Macarena Garcia Otero Reina. "Nu is de situatie qua beschikbaarheid hier in Andalusië nog iets beter dan in Murcia, maar alsnog hebben we zo'n 20% minder steenfruit beschikbaar. Het goede nieuws is echter dat de eetkwaliteit dit jaar uitzonderlijk goed is. Zo is de brix wel 1,5 tot 2,5 hoger dan andere jaren. Dat zien we ook in de consumptiecijfers terug, de vraag van onze klanten is aanzienlijk hoger."

Als verticaal geïntegreerd bedrijf heeft Royal de hele keten in eigen beheer. "We hebben een teeltareaal van 1.000 hectare, waarbij in termen van volume nectarines en perziken de grootste producten zijn. We ontwikkelen onze eigen rassen en telen alles zelf, daardoor kunnen we een consistente kwaliteit leveren. De eetkwaliteit heeft onze hoogste prioriteit. We testen continu nieuwe rassen die ook bestand zijn tegen de klimaatverandering waarvan we allemaal de gevolgen ervaren. Productbeschikbaarheid is bij onze retailklanten een hot topic. We hebben de laatste dertig jaar sterke partnerships ontwikkeld met supermarkten en dat is een juiste strategie gebleken", vertelt Macarena.

Roodvlezige nectarine
"Bij de afzet richten we ons voornamelijk op de Europese markt. Frankrijk, de Benelux, Duitsland en Italië zijn grote afzetlanden. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar een sterke vraag. Verder hebben we onze afzet op de binnenlandse Spaanse markt de afgelopen jaren verder ontwikkeld. Hoewel kleinschalig, zijn we ook actief op de Aziatische markt. Als je daar het juiste product kan leveren, wordt er ook een goede prijs betaald, maar men is erg selectief. Maar onze roodvlezige nectarine die we hebben geïntroduceerd - ik kan wel zeggen één van de grootste innovaties in de steenfruitcategorie van de afgelopen jaren - is er erg in trek."

Gevraagd naar de grootste uitdagingen, noemt Macarena het managen van het weer. "In april hadden we hier temperaturen van 42 graden, dat hadden we nog nooit gezien hier in Sevilla. Daarmee is meteen het beschikbare water dat we normaal voor juni en juli  gebruiken, geabsorbeerd. Het watertekort is dan ook de grootste uitdaging en op korte termijn zijn hier ook geen oplossingen voor. De regen van deze week heeft de druk wat verlicht, maar is niet genoeg."

Het noodweer in Nood-Italië heeft op de huidige steenfruitmarkt nog geen impact. "Dat zullen we met name in de zomer gaan merken, maar dat zal vooral impact hebben op de producties in Lleida", verwacht Macarena. "Maar door de droogte en het gebrek aan winterkou zullen dan ook de Spaanse volumes heel beperkt zijn. Ik verwacht tot het eind van de zomer geen groot aanbod aan nectarines en perziken."

"De prijzen liggen door de krappe beschikbaarheid nu op een uitzonderlijk hoog niveau en ik verwacht dat dit de hele zomer zo zal blijven. De teeltregio's zullen elkaar niet overlappen en er is overal een tekort aan fruit. Dat maakt het overigens geen topjaar, want het is nog maar de vraag of de hoge prijzen de lagere producties zullen compenseren."

Voor meer informatie:
Macarena Garcia Otero Reina
SAT ROYAL 
T: +34 954791511
M: +34 648 03 96 27
stonefruit@royal.es  
www.royal.es