Export Brits fruit naar EU gehalveerd door vertragingen aan de grens

Vertragingen aan de grens worden toegeschreven aan een halvering van de export van Brits fruit naar de EU, en hebben ook gevolgen voor andere sectoren zoals zuivel en bloemen. Uit gegevens van HMRC blijkt dat het VK in het jaar tot 31 maart 2021 voor £248,5 miljoen aan fruit verkocht aan de EU. Het jaar daarop daalde dit tot £119 miljoen en in het jaar tot maart 2023 bedroeg het £113,8 miljoen.

"Lange vertragingen in de Britse havens weerhouden veel fruittelers ervan hun producten naar het buitenland te sturen", aldus Rebecca Copping, partner bij accountantskantoor Hazelwoods. De daling wordt toegeschreven aan nieuwe handelsbelemmeringen, waaronder verplichte certificaten voor verse en gekoelde levensmiddelen en douanepapieren voor alle uitvoer.

Soortgelijke maatregelen zullen vanaf oktober geleidelijk worden ingevoerd voor de invoer uit de EU, waardoor de toekomstige invoer van Spaanse en Italiaanse verse kaas, olijfolie en gedroogd vlees gevaar loopt.

Bron: export.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.