Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Late voorjaarsregen beschadigt vroege Hongaarse kersen

Zware regenval in het late voorjaar in Hongarije veroorzaakte vorige week aanzienlijke scheurschade aan de vroege kersenrassen. "De schade is naar verluidt wijdverbreid, er zijn zelfs verliezen opgetekend bij kersen onder plastic afdekkingen", zegt Peter Kelemen van Medifruct, een coöperatie die kersen, morellen en pruimen teelt.

Het weer voorafgaand aan de vroege oogst van dit jaar was niet ideaal, met 3-4 vorstdagen. De impact van die vorst is echter erg wisselend. Er zijn boomgaarden met ernstige schade, maar ook andere die nauwelijks hebben geleden.

De afgelopen week heeft het echter hard geregend in Hongarije, wat de moed van telers van vroege kersen in de schoenen deed zakken. Veel boomgaarden kregen 50 mm regen te verwerken en in het westen van het land werden stortvloeden van 80-120 mm opgetekend. "Dat is veel water. De regen veroorzaakte cracking in de vroege rassen Burlat, Valerij Cskalov en Nimba. Ook in met folie bedekte boomgaarden stelde het probleem zich via de druk op het wortelgestel. Niet alles is verloren. Afhankelijk van de locatie en het ras kan de scheurvorming tussen de 20% en 50% van de oogst aantasten", legt Kelemen uit.

Eerder deze maand verwachtten telers in Hongarije nog een normale kersenoogst van zo’n 8.000-10.000 ton, maar deze raming is nu met 10-15% naar beneden bijgesteld door het scheuren van de vroege rassen. Hij zegt dat enkel de vroege rassen er last van hebben. Voor de latere rassen wordt een normale oogst verwacht.

Hongaarse kersen worden geëxporteerd naar Oostenrijk, Slowakije, Polen, Tsjechië, Slovenië en Duitsland. Rond 10 mei begon de oogst van de vroege kersen in de kassen. Kelemen omschrijft de Sweet Early oogst, geteeld in kassen met schuifdak, als volgt: "Ze hebben een uitzonderlijke kwaliteit en grootte voor het ras dankzij nauwkeurig klimaatbeheer en de teelt in potten." 

Voor meer informatie:
Peter Kelemen
Medifruct
Tel: +36 06 30 336 4775 (Hongarije)
medifruct@medifruct.hu    
www.medifruct.hu    

Publicatiedatum: