Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Veel Italiaanse abrikozen verloren door het slechte weer"

Als de regen met bakken uit de hemel valt en op het verkeerde moment komt, kan een groot deel van het werk van een volledig jaar zomaar verloren gaan. Het overkwam Adriano Vena, een teler uit Montalbano Jonico, een dorp in de Zuid-Italiaanse provincie Matera.

"Ik hoopte op een goed seizoen, niet alleen omdat we aan late vorst zijn ontsnapt, maar ook omdat er veel fruit met de juiste maten aan de bomen hing. Maar nu is een groot deel van mijn 10 hectare abrikozen beschadigd door de regen. Je ziet het fruit scheuren en ik zal tot 70% van de vroege rassen moeten vernietigen. De Mogador abrikoos heeft het hardst geleden onder de regen. Dit jaar zullen we er niet meer dan 15 ton van oogsten. Maar ook bij de latere rassen zie ik al wat problemen. Van Flopria en Rubista denk ik 10% te verliezen. Toch heb ik preventief fertigatie en bladbemesting op basis van calcium toegepast om consistenter fruit te bekomen dat het langer uithoudt aan de boom en na de oogst beter houdbaar is."

De teler raamt de economische schade tot nu toe op zo'n € 40.000. "Ik heb geen verzekering. Ik hoop op hulp van de lokale overheid. Op dit moment pluk ik zoveel mogelijk fruit, uiteraard alleen de abrikozen die geschikt zijn voor de markt en de juiste graad van rijpheid tonen. Een paar dagen geleden had ik nog een contract gesloten met een handelaar die heel mijn productie zou opkopen. Helaas had het weer enkele minder leuke verrassingen in petto. We hopen nu op een goede oogst van de middellate rassen." 

Publicatiedatum: