Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Moederdag bracht nieuwe dynamiek in asperge-afzet"

Het was duidelijk dat Duitse leveringen van witte en violette asperges de boventoon voerden. Leveringen uit Nederland, Polen en Griekenland volgden qua belang. Ook bij de groene asperges had Duitsland volgens de BLE een streepje voor: vooral Spaanse en Italiaanse zendingen completeerden het gebeuren. Ook de eerste Turkse groene producten verschenen in Frankfurt.

In het algemeen was de beschikbaarheid van groene asperges massaal toegenomen, vooral de zendingen binnen Duitsland. De vraag kon dit niet altijd bijbenen. De voorraden liepen op, vooral in de eerste helft van de week. De handelaren verlaagden toen hun prijzen. Moederdag bracht vervolgens nieuwe impulsen voor de afzet, en de vraag nam in verschillende gevallen toe. Soms werd zelfs een volledige leegverkoop bereikt. Lokaal konden de verkopers hun afroep weer iets verhogen.

Klik hier voor het complete markt- en prijsbericht.

Appelen
Duitse producten domineerden nog steeds, vooral Elstar, Jonagold en Braeburn. Uit Italië kwamen Granny Smith en Pink Lady. Frankrijk stuurde vooral Jazz en Pink Lady. De prijsnoteringen bleven meestal op het vorige niveau, lokaal stegen ze iets door het volume.

Peren
Zuid-Afrikaanse leveringen domineerden: Packham's Triumph, Abate Fetel, Forel en Williams Christ wonnen, Cheeky en Rosemarie verloren aan belang. Het aandeel van de Chileense Abate Fetel en Forel nam duidelijk toe, waarbij de laatste qua kleur voordelen heeft ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse variant.

Druiven
Het Zuid-Afrikaans product overheerste, aangevuld door Chile en Peru. Het belang van Indian Thompson Seedless nam zienderogen toe. In München begon het Italiaanse seizoen met kleine hoeveelheden Black Magic en Victoria. De eerste importen uit Egypte worden in week 20 verwacht.

Aardbeien
Regionale producten domineerden. Qua belang volgden vooral Nederlandse en, op enige afstand, Italiaanse leveringen. Belgische, Griekse en Spaanse producten speelden slechts een minimale rol en bereikten sommige markten niet. De vraag was eenvoudigweg te zwak voor het zeer overvloedige aanbod, zodat concessies aan de orde van de dag waren.

Citroenen
Verna uit Spanje verving gewoonlijk Primofiori van dezelfde herkomst, wat tot uiting kwam in een hogere inkoopprijs. Alleen Berlijn meldde de afwezigheid van Verna. De leveringen uit Zuid-Afrika namen merkbaar toe, wat op sommige plaatsen in de noteringen zichtbaar was.

Bananen
De belangstelling was over het algemeen niet bijzonder groot. Toch waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht. De noteringen bleven vaak op het vorige niveau. Alleen in München werd het hele assortiment iets duurder.

Bloemkool
Franse partijen overheersten voor de Duitse, Italiaanse en Nederlandse leveringen. Partijen uit België en Spanje maakten het geheel af, waarbij de laatste door afwijkende kwaliteit gedeeltelijk voor zeer lage prijzen geleverd werden. Het regenachtige weer versterkte de belangstelling, wat echter geen fundamenteel positief effect had op de prijzen.

Sla
De Spaanse leveringen van ijsbergsla waren bijna monopolistisch. Duitse aanbiedingen werden gedaan in Hamburg en Frankfurt, en de eerste Nederlandse producten verschenen in Keulen. De sla kwam uit Duitsland, België en Nederland. De aanvoer werd steeds sterker en oversteeg soms de opslagmogelijkheden.

Komkommer
Belgische, Nederlandse en Duitse producten vormden uiteraard de basis van het assortiment. De beschikbaarheid nam over het algemeen toe; de belangstelling bleef echter gelijk. De handelaren konden daarom alleen maar dromen van prijsverhogingen; in plaats daarvan moesten ze hun prijzen op sommige plaatsen verder verlagen.

Tomaten
De aanwezigheid van Nederlandse en Belgische offertes groeide gestaag. Het belang van de Turkse import daarentegen verzwakte. Italiaanse en Spaanse leveringen hadden meer een aanvullend karakter. Het belang van regionale vruchten nam toe.

Paprika
Het aanbod bestond voornamelijk uit Nederlandse, Turkse en Belgische zendingen. Marokkaanse, Spaanse en Duitse producten speelden slechts een ondergeschikte rol. Het aanbod was toegenomen. De vraag kon daarmee niet altijd gelijke tred houden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: