Polen wil meer controle over Oekraïens importfruit

Veel Poolse bedrijven hebben hun koelkamers gevuld met Oekraïense fruit. De voorzitter van de Vereniging van Poolse Fruittelers, Miroslaw Malinski, vreest dat het voor Poolse bedrijven economisch niet langer haalbaar is om dit jaar fruit in Polen zelf te kopen. Zij eisen onmiddellijke informatie over het aantal bevroren producten, sappen en andere fruitproducten die Oekraïne naar Polen heeft uitgevoerd. De verklaring bevat een eis om de controle-activiteiten te versterken en de internationale overeenkomsten te herzien die de ongecontroleerde invoer van land- en tuinbouwproducten uit Oekraïne mogelijk hebben gemaakt.

Malinski toonde zich bezorgd over de kwaliteit en de veiligheid van Oekraïens fruit en producten voor de consument. Zij eisen ook een strengere controle op residutesten voor gewasbeschermende stoffen, zware metalen en andere stoffen die niet aan de Poolse en EU-normen voldoen.

Vorig jaar heeft Polen 24.000 ton bevroren frambozen uit Oekraïne ingevoerd. Eind januari van dit jaar werd gemeld dat meer dan 60% van alle in Oekraïne geproduceerde bevroren frambozen naar Polen werd geëxporteerd. Ondernemers zeggen dat het veel goedkoper is om bevroren producten uit Oekraïne te kopen, waardoor de Poolse fruitproducenten in gevaar komen.

Miroslaw Malinski merkt op dat de eerste crisis ongetwijfeld gevolgen zal hebben voor de Poolse (zacht)fruittelers. Ook is de kans groot dat de situatie op de appelmarkt niet veel beter zal zijn. Hij roept op tot onmiddellijke actie.

bron: ukrayina.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.