"Zelfs tijdens oogstseizoen winnen diepvries paddenstoelen terrein"

De ongewone weersomstandigheden van de voorbije herfst hebben in heel Europa voor onzekerheid gezorgd in de wilde paddenstoelensector. Het product is immers zeer gevoelig voor externe factoren en kampt bovendien al jaren met een onregelmatige oogst. Het blijft echter een zeer gewaardeerd voedingsmiddel en de consumptie ervan beperkt zich niet enkel tot het verse product. "De groei van de consumptie van diepgevroren paddenstoelen staat buiten kijf. Het diepvriesproduct wint al jaren terrein op de verse paddenstoelen, zelfs tijdens het oogstseizoen", zegt Isaac Petràs van het Spaanse Bolets Petràs. "Diepgevroren paddenstoelen zijn het hele jaar verkrijgbaar en kennen geen onregelmatige aanvoer zoals dat soms wel het geval is met het verse product. Bovendien blijven de kwaliteit, de textuur, de smaak en de voedingseigenschappen bij het invriezen voor de volle 100% behouden." En precies voor dit segment heeft het Catalaanse bedrijf een nieuwe faciliteit in Olesa gebouwd die deze week voor het eerst in gebruik wordt genomen. 

"Het bedrijf werd in 1985 opgericht en ondertussen staat de derde generatie van de familie Petràs aan het roer. Het begon met een kleine winkel in de La Boqueria markt op de Ramblas van Barcelona. In 2007 betrokken we een pand in Olesa en in 2014 kochten we een bijkomend magazijn. Zo hadden we een ruimte voor het verse product en een ruimte voor de diepvrieslijn. En nu breiden we dus nogmaals uit."

"We hebben nog twee loodsen verworven voor in totaal zo'n 1.000 m2. De helft daarvan bestaat uit een diepvriesruimte met een capaciteit van 800 pallets, goed voor zo'n 420.000 kilo diepgevroren paddenstoelen. Verder is er een automatische lijn die 2.400 kilo paddenstoelen per uur kan verwerken en er zijn ook laadperrons. Deze week gaan we er voor het eerst mee aan de slag."

"Het grote voordeel van deze nieuwe diepvriesfaciliteiten is dat alle ruimte die in de vorige magazijnen voor het diepgevroren segment diende, nu vrijkomt. Daarmee kunnen we nu onze verscapaciteit verviervoudigen, de capaciteit voor gedroogde producten vervijfvoudigen en uiteindelijk is ook de diepvriescapaciteit 20 keer groter dan voorheen."

Maar niet alleen de capaciteit gaat erop vooruit met de uitbreiding. Bolets Petràs heeft nu meer vrijheid bij de verwerking en de creatie van nieuwe producten. "We hebben veel nieuwigheden in de pijplijn: producten en samenstellingen die we voorheen niet konden maken en maatwerk per klant", zegt Isaac. "Daarnaast gaan we van 2 naar 7 paddenstoelenmixen en gaan we veel goedkopere en kleinere formaten maken: de zakken van 2 kilo slanken af naar 1 kilo, en van het formaat van 2 kartons van 5 kilo, in totaal 10 kilo, gaan we over naar kartons van 5-6 kilo."

"We hebben 100% Europese paddenstoelen, zowel wilde als gekweekte, van extra kwaliteit. Precies met de kwaliteit kunnen we ons onderscheiden, en de nieuwe mixen, de nieuwe verpakkingsformaten en de extra opslagcapaciteit moeten ons concurrentievermogen nog vergroten."

Voor meer informatie:
Bolets Petràs
Calle Tintorers, 35 Pol, Calle de Can Singla
08640 Olesa de Montserrat (Barcelona) - Spanje
Tel: +34 93 778 76 78
info@boletspetras.com
www.boletspetras.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.