Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorstel Europese Commissie

"Land van oorsprong moet op etiket bananen en gesneden groenten en fruit worden vermeld"

De Europese Commissie heeft vrijdag 21 april een herziening voorgesteld van de handelsnormen voor een aantal voedingsproducten, zoals groenten en fruit. Dat moet consumenten helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken voor een gezonder voedingspatroon, en ook voedselverspilling tegengaan.

De Europese Commissie heeft onder meer de volgende voorstellen gedaan:

Oorsprongsetikettering: Duidelijkere, verplichte oorsprongsetikettering voor honing, noten en gedroogde vruchten, gerijpte bananen en verwerkte en gesneden groenten en fruit. Het land van oorsprong moet op het etiket worden vermeld.

Voedselverspilling: Groenten en fruit met uitwendige gebreken maar nog altijd geschikt voor consumptie die lokaal en rechtstreeks door producenten aan de consument worden verkocht, moeten worden vrijgesteld van de verplichting om aan handelsnormen te voldoen.

Verpakking: Voor donatie bestemde producten kunnen van de belangrijkste etiketteringsregels worden vrijgesteld.

Vruchtensappen: Op het etiket voor vruchtensappen kan de vermelding 'zonder toegevoegde suikers' worden aangebracht om te verduidelijken dat vruchtensappen, in tegenstelling tot vruchtennectars, per definitie geen toegevoegde suikers kunnen bevatten. Op het etiket van vruchtensap met een aangepaste formule zou bovendien 'vruchtensap met verlaagd suikergehalte' vermeld mogen worden. Naast 'kokossap' mag ook de term 'kokoswater' worden gebruikt.

De voorstellen van de Europese Commissie  voor verse groenten en fruit vallen onder gedelegeerde handelingen en uitvoerings-handelingen. De teksten zullen gedurende een maand beschikbaar zijn voor feedback van het publiek. Daarna zullen ze worden vastgesteld en voor een toetsingsperiode van 2 maanden worden toegezonden aan het Europees Parlement en de Raad van ministers. De Europese Commissie zal ze aan het einde van die procedure publiceren.

Tegelijk dient de Europese Commissie een verslag in bij het Europees Parlement en de Europese Raad met het oog op de vaststelling van nieuwe handelsnormen voor cider en perencider en voor de oorsprongsetikettering van peulvruchten die binnenkort zou moeten plaatsvinden. Die producten vallen nu niet onder de handelsnormen in de verordening van de Europese gemeenschappelijke marktordening.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: