Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verpakkingsmarkt evolueert in de richting die door de Europese Commissie is aangewezen"

"De verpakkingsmarkt evolueert in de richting die de Europese Commissie en het Europese Parlement hebben aangewezen in hun ontwerp van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die onder meer tot doel heeft greenwashing te elimineren. Het voorstel versnelt technologische en materiële veranderingen richting circulaire economie", stelt Jakub Wojtczak, COO van de Poolse verpakkingsfabrikant CDM Packaging.

"In lijn met deze trend hebben we een aantal recyclebare monomaterialen ontwikkeld en getest. Sommige zijn al in productie. We gebruiken folies en verschillende laminaatstructuren van mono-PE of mono-PP, evenals heatsealbare papieren oplossingen met barrière-eigenschappen", zegt Wojtczak. "De Natureef Association ondersteunt ons in dit veranderingsproces met technologisch en juridisch advies en brengt veel producenten en gebruikers van verpakkingen samen."

Aangezien CDM Packaging zich voornamelijk richt op de markt van verse voedingsmiddelen, moet het bedrijf voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. De uitdaging is ervoor te zorgen dat de verse producten zo lang mogelijk vers blijven, legt Wojtczak uit. "Onze belangrijkste doelgroep is de versmarkt, tuinbouw en lang houdbare verwerkte voedingsproducten zoals snacks. Voedselproducenten vereisen verpakkingen die voedselveiligheid en een lange houdbaarheid garanderen. Om dit te waarborgen gebruiken we materialen die goedgekeurd zijn voor direct contact met voedsel, we handhaven de BRCGS/PM-standaard met de hoogste AA+ beoordeling en voeren regelmatig testen uit in ons laboratorium op volgende gebieden: zuurstof-, stikstof-, en waterdampdoorlaatbaarheid, VOC, NIAS, PAA en IR-spectrum. Onze klanten observeren de veranderingen in de wetgeving en de trends op de verpakkingsmarkt en verwachten nu samenwerking op het gebied van recyclebare verpakkingsoplossingen."

In de afgelopen jaren waren de grondstofprijzen allesbehalve stabiel volgens Wojtczak. "In de jaren 2021-2023 zijn er veel prijswijzigingen op de markt van productiematerialen geweest. Het begin van 2021 kende een scherpe prijsstijging veroorzaakt door problemen in de toeleveringsketen en logistiek en door zorgen over de verdere ontwikkeling van de pandemie. De productiekosten stegen met ongeveer 40%, wat het vooral voor kleinere bedrijven uitdagend maakte om de financiële liquiditeit te handhaven. In 2022 bereikten de materiaalprijzen een hoog niveau en namen de elektriciteits- en gasprijzen met enkele honderden procenten toe door de oorlog in Oekraïne."

Dit betekende dat ook het eindproduct duurder werd, stelt Wojtczak. Echter, de trend lijkt te keren vanaf 2023. "Tot eind 2022 waren de verpakkingsprijzen zeer hoog, maar begin 2023 zetten de materiaal- en energieprijzen een daling in. Vorig jaar was ook het eerste jaar in lange tijd waarin er een daling was in de productie in de verpakkingsindustrie in Europa en in Polen, namelijk van ongeveer 6%. Zowel CDM als de meeste bedrijven in de industrie zagen hun resultaten in dit crisisjaar verslechteren, maar er is geen bedreiging voor de bedrijfscontinuïteit."

Ondanks de hoger kosten is het bedrijf erin geslaagd om in de toekomst te investeren, zegt Wojtczak. "Alle geplande ontwikkelingsprojecten zijn uitgevoerd, met onder meer de bouw van een nieuwe drukkerij, een hoogbouwmagazijn, een innovatiecentrum en een laboratorium. Om aan de marktverwachtingen te voldoen hebben we onze derde 8+2 flexodruklijn geïnstalleerd, uitgerust met extra downstream-eenheden, een lijn voor de productie van conische zakken gemaakt van folie en barrièrepapier en een andere lijn voor doypacks en vierzijdige sealzakjes."

CDM Packaging exporteert een groot deel van zijn verpakkingen naar andere landen. Om de aanwezigheid op de Europese markt te vergroten, neemt het bedrijf ook deel aan meerdere handelsbeurzen. "Onze ontwikkelingsstrategie is gericht op het versterken van onze positie in het buitenland. Momenteel wordt meer dan 70% van onze productie geëxporteerd naar landen zoals het VK, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Spanje, Tsjechië, Nederland en Oostenrijk. We nemen deel aan handelsbeurzen zoals Interpack, Fruit Logistica, Interzoo, Fachpack en Fruit Attraction."

Met de aankomende regelgevingswijzigingen is CDM klaar om de klanten te helpen zich aan de nieuwe regels te houden. "CDM en de rest van de verpakkingsindustrie wachten nu op de definitieve versie van de PPWR-verordening. Het is van cruciaal belang voor verpakkingsproducenten en -gebruikers in Europa, omdat het verpakkingen die niet geschikt zijn voor recycling uit de markt haalt en het gebruik van recyclaten in de productie van nieuwe verpakkingen vereist, inclusief voedselverpakkingen. Het is moeilijk om de moderne wereld zonder verpakkingen voor te stellen. De voedselveiligheid en houdbaarheid van voedsel hangen van verpakkingen af. Tegelijkertijd hebben we veranderingen nodig die het milieu ontlasten en van verpakkingen een gerecyclede hulpbron maken. We bereiden ons voor op deze veranderingen door samen te werken met partners in de hele waardeketen", besluit Wojtczak.

Voor meer informatie:
Jakub Wojtczak
CDM Packaging
Tel: +48 600 355 955 (Polen)
jakub.wojtczak@cdm.pl
www.cdm.pl
www.linkedin.com/company/cdm-sp-z-o-o

Publicatiedatum: