Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Giovanni Zanzi

"Ook in Italië tekenen van herstel perenteelt"

"De markt biedt de Italiaanse perensector nog steeds perspectief, ook al komt er op dit moment meer vraag uit het buitenland dan uit Italië zelf. Het komt er eigenlijk gewoon op aan niet overhaast te werk te gaan bij het aanplanten van een nieuwe boomgaard", zegt Giovanni Zanzi, mede-eigenaar van Vivai F.lli Zanzi, een van de grootste kwekerijen van fruitbomen in Italië.

"De afgelopen maanden hebben we veel aanvragen gekregen uit het oosten, vanuit onder meer Rusland, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Armenië en Georgië. De meest geëxporteerde rassen waren Conference en Kaiser, maar ook Santa Maria, William en Abate. Die laatste was vooral voor Rusland bestemd."

Giovanni Zanzi tijdens de vorige Interpoma

De Russen planten zoveel mogelijk perenbomen en andere fruitsoorten. Ze willen steeds meer zelfvoorzienend zijn, een beleid dat al ruim voor de sancties in voege was getreden.

Zanzi heeft ook veel planten geëxporteerd naar Frankrijk en Spanje, vooral perenbomen geënt op de Fox9-onderstam, die bestand zijn tegen kalkrijke bodems. Naar Noord-Afrika werden vooral William, Abate, Carmen en Eden Gold verzonden, rassen onder licentie van Bendor. Dus waarom heeft de perensector in Italië, met name in Emilia Romagna, het dan zo moeilijk?

"Vanuit teeltstandpunt is het lange tijd gemakkelijk geweest peren te telen en lag het binnen ieders bereik. De bodem was geschikt voor de belangrijkste onderstammen en er waren geen ziekten die ons tot onderzoek en experimenten dwongen. Bovendien hadden de bodems aanvankelijk een voldoende percentage organische stof, maar dat nam dus geleidelijk af. En we hadden alle nodige chemische middelen om ziekteverwekkers te bestrijden. Vandaag is de situatie helemaal anders. Het Europese beleid met het verbod op vele gewasbeschermingsmiddelen heeft ons in moeilijkheden gebracht. Er is geen foutenmarge meer", legt Zanzi uit.

"Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om je brood te verdienen met een perenboomgaard, maar elke aanplant moet in detail worden bestudeerd. Er moeten bodemanalyses worden uitgevoerd om het juiste type onderstam en ras te bepalen. Er zijn gezonde en gecertificeerde planten nodig en bij het kiezen van de plaats van de boomgaard moet rekening worden gehouden met eventuele problemen op klimatologisch vlak. Vorst, harde wind, hagelbuien of droogte zijn niet langer de uitzondering, maar de regel."

Hoewel 90% van de perenplanten van Zanzi naar het buitenland gaan, is er in Italië toch verandering merkbaar. "Er beginnen nieuwe rassen te worden aangeplant en ook steeds meer clubrassen. Ik denk aan Fred, Eden Gold en Create 194. Dat zijn rassen waarvan wij licentiehouders zijn. We hebben met telers samengewerkt voor nieuwe Abate aanplanten in Reggio Emilia, Lazio, de Abruzzen en Toscane. Turandot, Coscia, Carmen (vooral in Zuid-Italië) en Crea 194 zijn enkele van de meest gevraagde perenrassen."

"De markt vraagt om innovatie. Peren met een mooi uiterlijk en overtuigende smaak gaan zeker een rooskleurige toekomst tegemoet", besluit Zanzi.

Voor meer informatie:
Vivai F.lli Zanzi
44124 Ferrara - Italië
Tel: +39 (0)532 719072
vivaizanzi@vivaizanzi.it 
www.vivaizanzi.it 

Publicatiedatum: