Areaal is verkleind wegens slechte resultaten van 2022

Preiseizoen van start in Cádiz, als eerste in Europa

Het seizoen voor de vroegste prei van Europa is het seizoen begonnen. Deze wordt geteeld in Cadiz, het vroegste gebied en de belangrijkste producent van deze groente in de lentemaanden. Naar verwachting wordt het een jaar met kleinere hoeveelheden en dus met stabielere prijzen. In de komende weken zullen de voorraden prei in de bewaring geleidelijk verdwijnen en zullen de prijzen naar verwachting aantrekken.

"Vandaag zijn we al begonnen met de verkoop van de eerste nieuwe prei van het seizoen, de eerste in Europa, met betere prijzen en met eenzelfde vraag in vergelijking met het begin van vorig seizoen", aldus Jesús Lucas Rodríguez van de verkoopafdeling van de coöperatie Virgen del Rocío. De coöperatie maakt deel uit van de Unica Fresh-groep en is gespecialiseerd in de teelt van wortelen, aardappelen, zoete aardappelen en prei.

"We zijn begonnen met slechts enkele pallets, maar vanaf morgen gaan we de hoeveelheden opvoeren, want er is veel belangstelling voor de nieuwe oogst", zegt Jesús Lucas.

De resultaten van het seizoen 2022 waren zeer negatief voor de telers, wat heeft geleid tot een vermindering van het ingezaaide areaal in Cádiz. "Het was een desastreus seizoen voor veel telers. Daarom is er minder ingezaaid in gebieden als Jerez of Lebrijas", zegt de verkoopleider van de coöperatie uit Cádiz. "We zullen een zelfde areaal en een vergelijkbare productie hebben als vorig jaar dankzij de steun van onze trouwe klantenkring. Door een kleiner aanbod vertrouwen we erop dat de prijzen gedurende het hele seizoen gehandhaafd zullen blijven."

De prei van dit bedrijf wordt tot eind mei of begin juni verkocht en is zowel bestemd voor de binnenlandse markt als voor de export, hoofdzakelijk naar Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de verkoopleider van de coöperatie zijn de prijzen voor prei uit de koelopslag, die hoofdzakelijk afkomstig is uit Frankrijk, België en Nederland, de afgelopen maand met ongeveer 60% gedaald, na maanden van hoge prijzen.

"Het is een vreemde winter geweest waarin prei vrij duur was, wat heeft geleid tot meer speculatie en langere opslag in de koelhuizen. Maar de laatste weken is er een stormloop op de verkoop en is er meer aanbod dan gewoonlijk. Ik voorspel dat tussen volgende week en de week daarna de oude voorraden van de markt zullen verdwijnen."

Voor meer informatie: 
Jesús Lucas Rodríguez
Unica Fresh
Tel.: +34 687 045 760
jrodriguez@unicafresh.es 
unicafresh.es     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.