Beschermt het darmslijmvlies en vermindert ziekten

Broccoli bevorderlijk voor darmgezondheid volgens onderzoek

In een recente studie ontdekten onderzoekers van Penn State dat broccoli bepaalde moleculen bevat die zich binden aan een receptor in muizen en helpen de bekleding van de dunne darm te beschermen, waardoor de ontwikkeling van ziekten wordt afgeremd. Gary Perdew, H. Thomas en Dorothy Willits Hallowell Leerstoel in Landbouw-wetenschappen, Penn State. "Ons onderzoek helpt bij het blootleggen van de mechanismen die de gezondheid van broccoli en andere voedingsmiddelen bevorderen bij muizen en waarschijnlijk ook bij mensen. Het levert sterk bewijs dat kruisbloemige groenten, zoals broccoli, kool en spruiten deel zouden moeten uitmaken van een normaal gezond dieet."

Volgens Perdew laat de wand van de dunne darm gunstig water en voedingsstoffen door in het lichaam, maar houdt hij voedseldeeltjes en bacteriën tegen die schade kunnen veroorzaken. Bepaalde cellen in de darm helpen deze activiteit te moduleren en een gezond evenwicht te bewaren.

Voor hun studie gaven de onderzoekers een experimentele groep muizen een dieet dat 15% broccoli bevatte, terwijl een andere groep geen broccoli kreeg. Het team stelde vast dat bij de muizen die geen broccoli kregen, de darmbarrièrefunctie veranderde, de doorvoertijd van voedsel in de dunne darm afnam, het aantal gobletcellen en het aantal beschermende mucus afnam, de Paneth-cellen en de teelt van lysosomen afnamen en het aantal enterocyten afnam.

Bron: psu.edu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.