Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjraar Hulsman, Frankort&Koning

"Paasvraag naar Hollandse aardbeien komt nu goed los"

Tholen - De vooruitzichten voor de zachtfruitverkoop richting Pasen zien er erg positief uit. "Er zit volop beweging in de markt en dat is alleen maar positief. Langzaam komt nu ook het volume uit Zuid-Europa en Marokko los, dus we hebben volop product te verkopen", aldus Business Development manager Sjraar Hulsman van Frankort&Koning. Hij geeft in dit artikel een marktupdate over de verschillende zachtfruitsoorten.

"In de aardbeien zagen we in de winter een aanzienlijk kleiner areaal belichte teelt vanwege de hoge energieprijzen. Hierdoor zijn de prijzen redelijk op niveau gebleven. Natuurlijk verschilt het rendement per individuele teler, maar ik verwacht dat het gros van de kasaardbeientelers hier wel voor heeft kunnen telen. Er is in de winter eigenlijk geen prijsval geweest", vertelt Sjraar.

"Al met al zien we het zonnig in voor de Hollandse producten. De weersvoorspellingen zijn niet verkeerd en zonnig weer en koelere nachten zijn ook voor de meeste kasteelten gunstig. Begin maart kwamen de eerste planten in productie die in december zijn geplant. In overleg met onze telers en klanten ligt bij ons de focus in de vroegste teelt op het ras Sonsation. Dit is een rondere aardbei, die goed is qua smaak en daarmee goed aansluit op de wensen van onze klanten. De producties gaan inmiddels redelijk loskomen. Prijzen liggen momenteel op een niveau tussen de 32 en 38 euro voor 10x500 gram."

"Inmiddels zien we ook wat nieuwere rassen, zoals Inspire en Fandango op de markt. Ook dit zijn mooie aardbeien met een wat spitsere vorm, weliswaar meer een Zuid-Europees type, zij het van Nederlandse teelt. Aan het begin van het seizoen was de smaak van deze aardbeien vanwege gebrek aan licht en hogere producties nog niet op niveau. Inmiddels is dat sterk verbeterd en leveren ook deze rassen een mooie smaakvolle bak aardbeien op en hebben we deze in onze verkoop opgenomen", zegt Sjraar. "Ook de Malling Centenary is een ras dat nu in productie komt bij onze telers en zich vorig jaar heeft bewezen. Prijzen lopen nu op de eerder genoemde niveaus mee."

Combinatie asperges en aardbeien
"Al met al is de vraag aanwezig en weten de klanten van Hollandse aardbeien ons goed te vinden. De supermarkten in onze exportmarkten gaan voorzichtig van start, maar ook van de handel eromheen is al de nodige interesse. Zeker in een afzetmarkt als Duitsland worden veel aardbeien langs de weg en op de markt verkocht. Met name in de combinatie met asperges wil iedereen graag van start met onze aardbeien", vertelt de Business Development Manager. "Wel zal de doorteelt van Elsanta pas vanaf week 15-16 opstarten, later dan verleden jaar en dan barst het Hollandse seizoen pas echt los. Wat er dan gebeurt, is nu echt nog afwachten, maar wij zijn er klaar voor!"

"Het aanbod Spaanse aardbeien is sinds een week of twee echt los- gekomen en gaat letterlijk voor elk geld weg. Ik verwacht dat de Spaanse telers onderaan de streep op een slecht jaar uitkomen. Eerst waren de prijzen hoog, maar was er geen productie en nu de productie loskomt staan de prijzen meteen onder druk. Het huidige niveau in de markt tussen de 10 en 15 euro voor 10x500 gram zal de teelt niet rendabel maken met alle uitdagingen die ze erbij hebben."

Spaanse en Marokkaanse seizoen blauwe bessen meer op gang
"In de blauwe bessen zagen we een moeizaam overzees seizoen in de winter. Met name Peru heeft haar producties de laatste jaren fors uitgebreid en dat gaf links en rechts druk op de markt. Dit leidde er onder meer toe dat Chili in januari besloot om nauwelijks meer naar Europa te sturen, omdat ze het product beter kwijt konden in de Verenigde Staten. Vanwege het slechte weer in Marokko en het teruglopende volume van overzee liepen de prijzen echter in een rap tempo op van 4-5 naar 9-10 euro per kilo in bulk. Inmiddels komt het Spaanse en Marokkaanse seizoen meer op gang en zijn de prijzen teruggezakt naar een niveau tussen de 6 en 7 euro", aldus Sjraar.

"Voor de rode bessen zien we dat de verkoop van de Hollandse bessen uit de CA-bewaring goed op schema ligt. Iedere week gaat de prijs een stapje omhoog en voor partijen die goed uit de bewaring komen, wordt een prijs tussen de 18 en 20 euro per kilo betaald. Het is nu wachten op de eerste rode bessen uit de kas. Ik hoop dat we die aansluiting vinden, want de overzeese rode bessen zijn niet denderend van kwaliteit en die heb ik dan ook nog weinig op de markt gezien."

"Frambozen komen nu vooral uit Marokko. Die prijs ging een paar weken geleden ook sky high richting de 20 tot 25 euro, maar zit nu weer op een niveau rond de 10 tot 12 euro. Ook de eerste Nederlandse Kwanza-frambozen uit de kas zijn alweer op de markt. Die worden door bepaalde klanten goed gewaardeerd en brengen zo'n 20 euro per kilo op", vertelt Sjraar. Dat is ook het prijsniveau van de bramen die momenteel uit Spanje en Marokko komen. Voor ons is dat een relatief klein artikel. Prijzen liggen op een redelijk stabiel niveau."

Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
Frankort & Koning
Tel: + 31 (0)77 3897 328
s.hulsman@frankort.nl 
www.frankort.nl