Turkse kersenoogst begint iets eerder

"Een gebrek aan regen zal dit jaar leiden tot kleinere kersen," zegt Akin Soyleyen, marketing manager voor de Turkse exporteur Aksun. "Het weer is de laatste jaren voortdurend aan verandering onderhevig, wat heeft geleid tot verschillende aanvoerperioden voor fruit. Dit jaar was in die zin niet anders, aangezien we niet genoeg regen hadden, de minste in vergelijking met de afgelopen jaren. Door de weersomstandigheden verwachten we dat de oogstperiode voor de vroege rassen iets vroeger zal zijn. Door de vroege oogst zullen de prijzen naar verwachting op een hoger niveau dan normaal beginnen. We verwachten ook kleinere maten dan normaal, door het tekort aan regen dit seizoen."

Dankzij nieuwe aanplantingen in andere gebieden wordt het kersenseizoen juist verlengd, legt Soyleyen uit. "Wat andere ontwikkelingen voor kersen betreft, is er een toenemende aanplant van nieuwe kersenrassen in Turkije, waardoor de oogstperiode wordt verlengd. Dit geeft telers en exporteurs een langer seizoen om hun fruit te verkopen. Voor onze andere soorten steenfruit verwachten wij het seizoen met onze kasteelt over ongeveer een week te beginnen. Momenteel is het weer gunstig. We beginnen met de gebruikelijke rassen Trintina en Ninfa, gevolgd door platte perziken. In juni beginnen we met onze langverwachte Sugar Apricots."

Hoewel de oogst niet groter of kleiner is dan normaal, zullen de kleinere maten leiden tot een daling van het totale geoogste kersengewicht, aldus Soyleyen. "Voor kersen verwachten we dit jaar een normale oogst. De grootte van de vruchten zal echter kleiner zijn dan normaal, waardoor het totale volume zal dalen. Onze verwachtingen voor het hele seizoen zijn hooggespannen, als we de uitdagingen in verband met de kleinere vruchten kunnen overwinnen. Dit gezegd zijnde, zijn we ook afhankelijk van de concurrentie, zoals Spanje voor de EU en Californië voor FEA. Het zal voor ons cruciaal zijn om hun seizoensverwachtingen te zien. Vooral door de verwoestende stormen die Californië dit jaar hebben getroffen, moeten we afwachten hoe hun oogsten die weersproblemen te boven komen om onze verwachtingen voor het seizoen te bepalen."

Soyleyen vindt dat Aksun niet moet jagen op groei in termen van volumes ten koste van kwaliteit. "We zullen ons concentreren op onze programma's voor onze vaste klanten in de EU en Azië. Ons doel is niet om zoveel mogelijk volumes op de markt te brengen, maar om voorzichtig te zijn en te proberen maximaal te voldoen aan de verwachtingen van bestaande klanten. Na jaren van vallen en opstaan zijn wij tot het inzicht gekomen dat de markt voor kersen heel anders is dan voor andere producten die wij verhandelen. En dus moeten we veel geconcentreerder te werk gaan als we al onze beloften aan onze klanten willen waarmaken."

Aksun is dit seizoen ook een partnerschap aangegaan met telers van blauwe bessen: "We hebben nu een partnerschap met de blauwe bessenteler Qualitas Berry in Antalya. We zullen vanaf dit jaar een rol spelen om hun blauwe bessenoogst op de markt te brengen. We werken hand in hand met hen om het traject van sorteren, koelen en de marketingkant op te zetten", besluit Soyleyen.

Voor meer informatie:
Akin Soyleyen
Aksun
Tel: +90 324 234 41 90
Mobiel: +90 532 590 75 92
akin@aksun.com.tr
www.aksun.com.tr/en/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.