Waarom rooien Oekraïense appeltelers boomgaarden terwijl stijgende binnenlandse prijzen import uitlokken?

Volgens analisten van EastFruit zouden de Oekraïense appeltelers in het seizoen 2022/23 wel eens een recordaantal boomgaarden kunnen rooien. Ondertussen worden de ontwikkelingen op de markt voor appelen in Oekraïne zeer dynamisch en kan de prijs van het meest gegeten fruit binnenkort sterk stijgen. Laten we eens uitzoeken waarom telers, met de stijgende prijzen voor appelen, de teelt ervan niet rendabel genoeg vinden.

Als je kijkt naar de groothandelsprijzen van appelen in het huidige seizoen, zelfs in Amerikaanse dollars, lijkt de situatie niet rampzalig. De prijzen liggen precies in het midden tussen de seizoenen met de beste prijzen zoals 2019/20 en 2020/21 en de seizoenen met de lage prijzen zoals 2018/19 en 2021/22. De prijzen voor een van de populairste appelrassen, Golden Delicious, liggen nu 58% hoger dan een jaar geleden en 73% hoger dan in 2018/19, toen sommige telers hun velden met appelen bemestten.

Bovendien denken wij dat vanaf eind maart tot juli 2023 de gemiddelde groothandelsprijs voor appelen in Oekraïne aanzienlijk kan stijgen, wat zal leiden tot een toename van de appelimport, voornamelijk uit Polen. Waarom rooien Oekraïense telers dan boomgaarden?

"De appelprijzen kunnen de komende maanden inderdaad stijgen omdat de Oekraïense fruitopslag bijna door hun voorraden kwaliteitsappelen heen zijn. Dit is in de eerste plaats te wijten aan aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur, op de stroomvoorzieningssystemen, waardoor veel Oekraïense telers hun plannen om appelen op te slaan hebben moeten opgeven. Aangezien zelfs kleine onderbrekingen in de stroomvoorziening van opslagfaciliteiten gepaard gaan met temperatuurschommelingen in de kamers, kan dit leiden tot volledig verlies van het daar opgeslagen fruit. Tegelijkertijd bleven de Oekraïense havens geblokkeerd voor de appelexport, waardoor de exportmogelijkheden werden beperkt. Het gevolg was dat het appelaanbod in het najaar en in december 2022 veel groter was dan de vraag en dat de prijzen recordlaag waren, terwijl de kosten van de appelteelt in 2022 een recordhoogte bereikten. Dit leidde tot verliezen voor veel appeltelers en dwong hen tot rooien," aldus Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

"Door de sterke stijging van de kosten van gewasbeschermings-middelen en het tekort aan arbeidskrachten voerden niet alle telers de behandelingen op tijd uit. Dit had ook gevolgen voor de appelopslag, voor zover iemand ondanks de risico's toch tot opslag besloot. Door stroomuitval waren de opslagomstandigheden slecht. Dit heeft ertoe geleid dat er eind maart niet genoeg appelen van hoge kwaliteit uit Oekraïne op de markt waren om in de binnenlandse behoeften te voorzien, zodat de prijzen nu beginnen te stijgen, zelfs in het segment van appelen van gemiddelde en lage kwaliteit," voegt de FAO-deskundige eraan toe.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.