"Het was ons paradepaardje"

Italia druif met pit steeds meer gerooid

Na een onbevredigend seizoen gebeurt het hier en daar wel, maar deze keer is het misschien anders, de situatie lijkt ingrijpender. In het Italiaanse Apulië, maar ook buiten die regio, worden de afgelopen weken tientallen hectaren druiven met pit gerooid. Het gaat in de eerste plaats om Italia druiven, een bekend ras met een typische muskaatsmaak dat geschiedenis heeft geschreven in de druivensector van deze streek.

Italia druivenranken worden gerooid (foto van 24 maart 2023) 

Sommige telers hebben na een moeilijk seizoen met een tegenvallende afzet en zeer lage prijzen, vooral voor de traditionele rassen, besloten om het areaal druiven met pit te vervangen door pitloze rassen. Maar niet iedereen rooit de percelen om er daarna pitloze druiven op te planten. We spraken een teler uit Bari met ongeveer 10 hectare, die net tweeduizend Italia planten (ongeveer 1,5 hectare) heeft gerooid in de gemeente Rutigliano.

"Nu moet alleen nog het wortelgestel van de planten uit de grond worden getrokken. We staan op de wachtlijst bij een gespecialiseerd bedrijf, gezien de grote vraag naar kleine graafmachines. Alleen al in onze streek zijn er tot nu toe 200 hectare traditionele druivenrassen ontworteld. Ik heb een druivengaard van 20 jaar oud verwijderd. Die was niet zo jong meer, maar was potentieel nog altijd winstgevend. Het gaat om druiven die we een paar maanden geleden met moeite tegen € 0,10 per kilo aan de wijnbedrijven verkocht kregen, met de oogst op mijn kosten. Het is echt jammer dat de markt een andere druivensoort verkiest."

De teler legt uit dat de gerooide percelen voorlopig onbebouwd zullen blijven. "We willen eerst de voorkeur van de consument, die nog steeds onduidelijk is, beter begrijpen. Er worden immers nog altijd druiven met pit uit overzeese gebieden in de supermarkt verkocht."

Een behoorlijk percentage van de teelt in Apulië bestaat uit het Italia ras. "Voor veel bedrijven is de Italia druif nog steeds het paradepaardje. Het is een ras waarmee we ons hebben onderscheiden in heel Europa en dat een sterke impuls heeft gegeven aan de regionale economie. Voor komend seizoen heb ik nog 2 hectare van dit prachtige ras. Ik wil er nog steeds in geloven. En wie weet, misschien blijkt uiteindelijk dat mijn beslissing, die ingegeven was door wanhoop en commerciële onzekerheid, misschien niet de juiste was."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.