Extra vroeg steenfruit Murcia 2 weken later

Ondanks dat de temperatuur vorige week opliep tot 30 graden in Spanje en het extra vroege fruit goed kon groeien en de standaardrassen in bloei kwamen, loopt het steenfruitseizoen dit jaar achter in vergelijking met een normaal seizoen.

Volgens Pascual Hortelano van Fecoam, de federatie van tuinbouwcoöperaties van Murcia, moet de oorzaak gezocht worden in de kou in februari en het gebrek aan zon in januari. Vorst heeft gezorgd voor een oogstverlies van zo'n 35%. De bloei in de Cieza streek – altijd een spektakel – heeft ongeveer 15 dagen vertraging opgelopen. "De bomen maakten in de warme maand december een groeisprong en begonnen zelfs al te bloeien, maar in januari kwam daar abrupt een einde aan." En op dit moment is er dus sprake van een vertraging, zowel voor de extra vroege rassen als voor de hoofdoogst. Bij Fecoam vrezen ze nu dat onweer in het voorjaar nog eten in het roet gooit. 

"Als de bloei plaatsvindt met temperaturen van rond de 28-30 graden, gaat de bloem onmiddellijk open en vallen de bloemblaadjes binnen 24 uur, waardoor de bijen niet genoeg tijd hebben om de bloemen goed te bestuiven", legt de technisch directeur van PSB Producción Vegetal uit.

"We hebben eerder een vergelijkbaar jaar gehad met hoge temperaturen tijdens de bloei en we zagen een zwakke vruchtzetting bij de extra vroege abrikozen. Het is echter nog te vroeg om te zien of dit effect zich ook dit jaar voordoet. Op dit moment lijkt de bloei goed op gang te komen en met adequate temperaturen van 22 à 26 graden", voegt hij eraan toe.

Bron: orm.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.