Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Rassen testen in de Himalaya tegen klimaatverandering"

Klimaatverandering is een realiteit die niet meer te ontkennen valt en waarop de tuinbouw een antwoord moet vinden. Het klimaat heeft immers een steeds grotere impact op de oogsten en het overleven van teeltbedrijven. De laatste jaren heeft het thema aan gewicht gewonnen, maar de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de mondiale repercussies van klimaatverandering kwam al in 1988 tot uiting met de oprichting van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) door de World Meteorological Organization en het VN-Milieuprogramma.

Het Spaanse Tecnoce werkt al ruim 20 jaar aan responsstrategieën voor mogelijke scenario's voor de tuinbouw.

"Tecnoce begon 20 jaar geleden te onderzoeken hoe tuinbouw in de bergen winstgevend kon worden gemaakt en hoe verloren gegane gewassen konden worden hersteld. De microklimaten die optreden bij verschillende hoogtes en oriëntaties zijn een natuurlijk laboratorium die ons in staat stellen te onderzoeken hoe plantenrassen en genotypen zijn geëvolueerd onder natuurlijke klimaatveranderingen in het verleden. Dit basisidee stimuleerde ons bedrijf om de teelt op de meest afgelegen plaatsen ter wereld aan een studie te onderwerpen in samenwerking met plaatselijke onderzoekscentra: de oerwouden van centraal Afrika, de woestijnen van Zuid-Europa en de hoogste toppen in de wereld."


Santos Lozano met Mrigendra Kumar Yadav (minister van Landbouw van Nepal), Dr. Govinda Prasad Sharma (vicevoorzitter van de Lumbini Garden Foundation) en Ram Bahadur KC (voormalig directeur van het Nepalese Nationale Landbouwonderzoekscentrum)

Gezien de noodzaak om allianties aan te gaan, begon Santos Lozano Palomeque vanaf 2019 een internationaal samenwerkingsnetwerk uit te bouwen met wetenschappelijke organisaties uit Sub-Sahara Afrika, de MENA-regio en Zuid-Azië. "Deze netwerken hebben belangstelling gewekt bij wetenschappers uit bijna heel Europa. Daaruit zijn consortia voortgekomen die onderzoekers helpen die geïnteresseerd zijn in uitbreiding van hun werk met planten en rassen die niet bekend zijn in Europa. Internationale multidisciplinaire samenwerking zal ons helpen begrijpen hoe we de tuinbouw kunnen beschermen tegen de effecten van klimaatverandering. Daarvoor trekken we lessen uit de natuur zelf door middel van vergelijkende modellen met een geobotanische benadering. De consortia presenteren zich al aan Europese onderzoeksprogramma's zoals Horizon Europe of PRIMA."

"In Zuid-Azië, waar de helft van de wereldbevolking woont, is een internationaal consortium voor wetenschappelijke samenwerking opgericht samen met de Lumbini Garden Foundation, de belangrijkste partner in Nepal, Sri Lanka en Bhutan. Daar wordt samengewerkt met de hoogst gelegen onderzoekscentra ter wereld, om te bestuderen hoe de inheemse gewasrassen in de Himalaya zich genetisch aanpassen aan de hoogte. Zo willen we nagaan hoe de rijping van groenten en fruit zich aanpast aan temperatuurveranderingen."

Santos Lozano legt uit dat gedomesticeerde gewassen hun genetische diversiteit hebben verloren en commerciële rassen worden geselecteerd om de productiviteit te verhogen, maar wel in steeds kleinere ecologische niches met zeer gedefinieerde temperatuurbereiken. Hoewel dit het resultaat is van geweldig werk van veredelaars, werpt de snel voortschrijdende klimaatverandering nu obstakels op. "Deze rassen met een grotere productiviteit, maar met minder aanpassingsvermogen, worden veel meer getroffen door klimaatverandering."

Dit jaar bijvoorbeeld is de plantengroei en oogstplanning van belangrijke gewassen in de Spaanse teeltgebieden, zoals broccoli of sla, danig in de war gestuurd door een ongebruikelijk warme herfst. Het aanbod concentreerde zich in het eerste deel van het seizoen, waarop onvermijdelijk een gebrek volgde in het tweede deel. (Foto: kas in de Himalaya

"Temperatuurschommelingen zorgen voor verstoringen in de markt. Wij hebben de mogelijkheid om in een reëel scenario te bestuderen hoe verschillende soorten en rassen reageren en zich aanpassen aan klimaatveranderingen door middel van het concept van geobotanie", legt Santos uit.

"In feite willen we werken met belangrijke commerciële rassen op de markt om genotypen te zoeken die beter bestand zijn tegen deze verstoringen en we willen samenwerkingen aangaan met zowel particuliere bedrijven als met onderzoekscentra in Europa die op zoek zijn naar rassen die bestand zijn tegen klimaatverandering."

Voor meer informatie:
Tecnoce S.L.
Tel: +34 699 78 07 39 (Spanje)
tecnoce@telefonica.net
http://tecnoce.todoproductividad.es/

Publicatiedatum: