Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OP Agrinova Bio 2000 (Italië)

Waarom biologisch? Vragen van telers en consumenten

Sicilië is de belangrijkste Italiaanse regio in de teelt en export van biologische producten. Op 31 december 2022 was 55% van het citrusareaal en 18,6% van het groente-areaal er biologisch. De telersvereniging OP Agrinova Bio 2000 staat er dan ook sterk. Het ledental bestaat uit 55 teeltbedrijven verspreid over het eiland, met name in de provincies Catania, Syracuse, Messina en Ragusa.

"In 2022 registreerde de omzet van biologische groenten en fruit, na enkele positieve jaren, een daling, zelfs in een markt als Duitsland. Deze onderbreking van de groei, die gepaard ging met een daling van de marktprijzen, roept vragen op bij de bio-telers. Is deze situatie een gevolg van de inflatie? Heeft de onzekerheid over een stabiel Europa er iets mee te maken? Wat is het aandeel van de kostenverhoging? Waarom biologisch telen als het product niet hoger gewaardeerd wordt dan conventioneel product? Twijfelt de consument om bio te kopen als er ook duurzame producten zonder residu in het schap liggen, misschien wel tegen een lagere prijs? We zitten duidelijk in een overgangsfase: bio is geen niche meer, maar is voorbestemd om een nieuwe positie in de markt in te nemen", zegt Francesco Ancona, technisch manager van OP Agrinova Bio 2000. 

"Het Europese beleid heeft op middellange termijn hoge verwachtingen gewekt, maar bio-telers verwachten ook op korte termijn concrete antwoorden. Het is zeker nodig om de communicatie naar de consument te verbeteren. Die moet duidelijk maken zijn dat bio, ook al is het slechts een van de meerdere drijvende krachten achter duurzaamheid, onbetwist de hoofdrolspeler blijft als het gaat om voedselduurzaamheid. Daarom is een beleid nodig vanuit de overheid ter ondersteuning van de consumptie van biologische producten", legt Francesco Ancona uit.

De 55 leden van OP Agrinova Bio 2000 hebben samen een areaal van 616 hectare. 55% van het areaal wordt ingenomen door citrus, 10% door groenten in de buitenteelt en in een beschermde omgeving, 10% door andere fruitsoorten en noten, 5% door tropisch fruit (avocado) – dit segment neemt geleidelijk toe als gevolg van klimaatverandering –, 5% door olijfbomen en de rest door akkerbouw (15%). De gemiddelde grootte van een bio-bedrijf aangesloten bij OP Agrinova Bio 2000 is 10 hectare. Vaak zijn dit multifunctionele bedrijven, die zich ook toeleggen op agrotoerisme en/of educatieve activiteiten. 

"We zijn vastbesloten om te investeren in onderzoek en om de klanten te behouden die we nu al hebben. We willen ook ons traceerbaarheidssysteem nog verder versterken om de markt voor onze telers uit te kunnen breiden. Samen met de andere biologische operatoren moeten we bovendien het verhaal van de 'grote hongersnood' ontkrachten, dat vertelt dat we met duurzaam geteeld voedsel niet in staat zullen zijn om een groeiende bevolking te voeden." 

Agrinova Bio 2000 levert haar producten deels aan lokale winkels en supermarkten, waarbij de korte toeleveringsketen steeds verder wordt ontwikkeld door middel van directe verkoop aan consumenten en aankoopgroepen. Sinds 2004 heeft de coöperatie een wekelijkse markt opgezet op de groothandelsmarkt van Acireale waar de biologische producten rechtstreeks kunnen worden aangekocht. De afzetkanalen zijn behoorlijk gediversifieerd. Zo is ook een deel van de citrusoogst bestemd voor schoolkantines en is er in Italië online verkoop met levering binnen 48 uur na bestelling. 

Innovatieve producten van de coöperatie zijn de sappen van (bloed)sinaasappel, citroen, grapefruit en mandarijn. Na het persen worden de sappen onmiddellijk verpakt en binnen enkele minuten gepasteuriseerd door een gecertificeerd biologisch bedrijf in de gemeente Aci Catena, dat ook instaat voor de extractie van etherische oliën uit de schil. Deze derivaten worden voornamelijk verkocht aan de horeca en sommige klanten in het buitenland. Om het citrusafval tot een minimum te beperken, worden de schillen die niet worden gebruikt voor de productie van etherische oliën, schoongemaakt en ingevroren. Ze worden dan aangewend om een natuurlijke kleurstof te verkrijgen. Ook worden er vruchten, in tweeën gesneden en ontdaan van het vruchtvlees, geleverd aan ijssalons die ze gebruiken als natuurlijke potjes. Verder wordt er ook citrusafval gebruikt voor industriële doeleinden of voor de bereiding van voer. 

Momenteel bedraagt de omzet van de telersvereniging ruim € 4 miljoen, waarvan 49% wordt gerealiseerd in Italië. De rest wordt geëxporteerd naar België (aandeel van 19% in de export), het Verenigd Koninkrijk (29%), Duitsland (9%), Zwitserland (15%), Frankrijk (26%) en ten slotte Polen, Luxemburg en Griekenland (samen goed voor 2%).

Voor meer informatie:
OP Agrinova Bio 2000
Via Anzalone, 12 bis/E
95024 Acireale (CT) - Italië
Tel: +39 (0)95 877811
commerciale@agrinovabio2000.it
www.agrinovabio2000.it

Publicatiedatum: