Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FOAG: Bio consumptie blijft groeien

Zwitserland: Sterke prijsdaling voor bio selderij; clementines en mandarijnen stijgen

Met een biologische verkoop van 3.278 miljoen Zwitserse frank werd in 2022 in de Zwitserse retail twee procent minder biologisch voedsel verkocht dan het jaar daarvoor. Deze daling kan worden verklaard door de terugkeer van consumenten naar de consumptiepatronen van voor de pandemie. Gezien over meerdere jaren vertoont de vraag naar biologische levensmiddelen in de retail een stabiele groei. Dit blijkt enerzijds uit de 480 miljoen frank hogere biologische verkoop in 2022 ten opzichte van pre-pandemiejaar 2019, en anderzijds uit het verder stijgende verkoopaandeel van biologische producten in de totale levensmiddelenmarkt. Ook het aantal klanten dat dagelijks biologische producten consumeert is verder gestegen - van 17 procent in 2020 naar 19 procent in 2022, zo blijkt uit de resultaten van de Biologische Barometer. De grootste barrière om biologisch voedsel te kopen zijn de extra kosten.

Sterke prijsdaling voor biologische selderij
In januari daalde de retailprijs van biologische selderij met 39% van CHF 7,50 tot CHF 4,58/kg in vergelijking met de voorgaande maand. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het Zwitserse seizoen ten einde is en de periode met hoge prijzen sinds half december is afgelopen. De omvang van de prijsdaling is opmerkelijk: in de observatieperiode sinds 2014 is de daling ten opzichte van de voorgaande maand nog nooit zo groot geweest. Ook conventionele selderij noteerde in januari een grote prijsdaling ten opzichte van december 2022 (-34%).

Clementines en mandarijnen winnaars in het biologische citrussegment
In januari werd in de Zwitserse retail 533 ton biologische clementines en mandarijnen verkocht, wat 44% meer is dan in dezelfde maand vorig jaar (369 ton). In vergelijking met het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren lag de verkoop zelfs 78 procent hoger. De ontwikkeling van andere biologische citrus was daarentegen beduidend zwakker. In vergelijking met dezelfde maand van het voorgaande jaar werden biologische sinaasappelen met 654 ton 18% minder en biologische citroenen met 447 ton 22% minder verkocht. Het verkoopvolume van biologische grapefruit/pomelo's steeg, maar op een laag niveau (+5%) tot ongeveer 40 ton.

Voor meer informatie:
www.blw.admin.ch 

Publicatiedatum: