Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Kleiner aanbod bio-appelen uit Zuid-Amerika verwacht

De Amerikaanse biologische appelmarkt staat onder tegenstrijdige druk. De teelt van bio-appelen in Washington is met ongeveer 25% gedaald. "Nu de voorraden kleiner worden en de kosten voor de telers stijgen, stijgt over het algemeen ook de prijs," zegt Ben Johnson van Bridges Produce. "Dit is tegenstrijdig in een tijd waarin consumenten proberen te bezuinigen vanwege de hoge inflatie. Het is een moeilijke combinatie en als gevolg daarvan is er momenteel niet veel energie in de markt."

Meer import uit Nieuw-Zeeland
Johnson verwacht dat de huidige stemming ook gevolgen zal hebben voor het importseizoen. "We hebben een sterk biologisch importprogramma opgebouwd uit Nieuw-Zeeland, Argentinië en Chili, maar de telers in deze landen worstelen ook met inflatie en stijgende kosten." Daardoor zullen de prijzen naar verwachting stijgen. Een positief punt is dat er dit seizoen meer ruimte zal zijn voor import vanwege het korte oogstseizoen in Washington. "In andere jaren konden sommige expediteurs in Washington het hele jaar door bio-appelen importeren, maar de opslagniveaus laten dat dit jaar niet toe." Nieuw-Zeeland begint nu met het verpakken van Gala's en de aankomst wordt gewoonlijk uitgesteld tot juni om de binnenlandse markt de kans te geven zich te ontwikkelen. Dit jaar worden de Gala's eerder geleverd, waarschijnlijk rond half mei. Algemeen wordt verwacht dat Nieuw-Zeeland dit jaar meer bio-appelen naar de VS zal verladen. Naast Gala's zal er een sterk biologisch Honeycrisp-programma zijn. Andere variëteiten zijn Fuji, Koru, Braeburn en Granny Smith.

Sterke industriemarkt Zuid-Amerika
De appelimport uit Zuid-Amerika daarentegen zal dit jaar naar verwachting wat lager uitvallen. De industriemarkt in Zuid-Amerika is momenteel vrij sterk, wat de export van bio-appelen minder aantrekkelijk maakt. "Lagere oogstkosten, lagere verpakkingskosten en solide opbrengsten maken telers voorzichtig met wat zij exporteren," aldus Johnson. Solide opbrengsten tegen een veel lager risico zullen het aanbod uit Zuid-Amerika dit seizoen waarschijnlijk krap houden. De appelen uit Argentinië en Chili zullen naar verwachting al begin mei in de VS aankomen. De rassen omvatten Gala, Fuji, Cripps Pink en Granny Smith. "Lagere hoeveelheden uit Washington en een lager aanbod uit Zuid-Amerika maken de weg vrij voor sterke prijzen tijdens de zomer," voegde Johnson eraan toe.

Royal Gala appelen

Bio-peren
Bio-peren worden uitsluitend geïmporteerd uit Argentinië. In tegenstelling tot de korte appeloogst in Washington was het perenseizoen regelmatiger. "In feite zien we meer bio-peren in opslag dan vorig jaar," zei Johnson. Bijgevolg waren de eerste weken van het importseizoen minder levendig. "Er is nog steeds een behoorlijke hoeveelheid binnenlandse D'Anjou en Bosc in opslag, die over ongeveer twee weken klaar zal zijn, terwijl biologische Bartlett's en Red Bartlett's uit Argentinië nu binnenkomen." Net als bij appelen wordt verwacht dat consumenten voorzichtig zijn in hun perenkeuze en kiezen voor lager geprijsde producten.

De bio-appelen en -peren uit het importprogramma van Bridges komen aan in de havens van Southern New Jersey en Los Angeles. Van daaruit wordt het product over het hele land verdeeld.

Voor meer informatie:
Ben Johnson
Bridges Produce
(+1) 503 235 7333
ben@bridgesproduce.com
www.bridgesproduce.com

Publicatiedatum: