"Appels exporteren tijdens de oorlog: we werden voor gek verklaard"

"Ons bedrijf is leider in het exporteren van appels naar vele landen. We staan nu even stil bij de gebeurtenissen van een jaar geleden, om te begrijpen hoe we nu verder moeten.

Tijdens de eerste maand van de oorlog hebben we niet geëxporteerd en ons in plaats daarvan geconcentreerd op de veiligheid van ons team en onze dierbaren. In die tijd werden alle bevoorradingsketens vernietigd en de havens geblokkeerd. We leidden vrachtwagens met goederen die op weg waren naar Wit-Rusland om via andere routes en brachten de meeste vrachtwagens terug naar hun fabrikanten. Sommige fabrikanten weigerden ze terug te nemen en we besloten de appels te doneren aan de strijdkrachten van Oekraïne.

Samen met de beste Oekraïense logistieke bedrijven kostte het ons een maand om testroutes te ontwikkelen. Er waren veel problemen: rederijen stelden geen containers ter beschikking en we hadden niet de mogelijkheid om de appels snel te verschepen, om langdurige opslag in magazijnen te vermijden. Deze factoren tastten de economische positie van het bedrijf ernstig aan.

We namen risico's en begonnen appels te exporteren. We werden voor gek verklaard. Maar als je een exporteur bent, kun je je niet uit de markt terugtrekken. We deden te veel voor de Oekraïense export, en we konden deze klant niet verliezen. Want als je zelfs maar tijdelijk uit deze zeer dichte markt stapt, verlies je gewoon je positie.

Daarom hebben we het afgelopen seizoen afgesloten met het vertrouwen dat de export ook nu nog mogelijk is in de omstandigheden van deze oorlog en dat dit ook in 2023 het geval zal zijn. Ook al was de situatie zeer kritiek voor de sector en voor de hele economie van het land, toch konden we deze export op de een of andere manier stimuleren. Zonder export is het volgens ons ook moeilijk voor de Oekraïense appeltelers om te overleven."

Bron: agrotimes.ua 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.