Oekraïne mag weer plantgoed van appelen en pruimen exporteren naar EU

De Europese Commissie heeft verordeningen aangenomen over de opheffing van de beperkingen op de uitvoer van plantgoed van appelbomen, pruimen uit Oekraïne naar EU-landen. Voortaan moeten ondernemers voor de uitvoer voldoen aan de fytosanitaire voorschriften die in het speciale aanhangsel bij de desbetreffende verordening zijn gespecificeerd.

De hervatting van de export van plantgoed naar de EU-landen, die vanaf december 2019 tijdelijk verboden was, was pas mogelijk nadat de EFSA een fytosanitaire risicoanalyse had uitgevoerd met betrekking tot de quarantaine van schadelijke organismen van appels en pruimen.

De fytosanitaire risicoanalyse wordt door de EFSA uitgevoerd op basis van het door Oekraïne verstrekte technische dossier om de gereedheid voor de uitvoer van deze planten te bevestigen. De afgelopen drie jaar heeft de overheidsdienst van Oekraïne voor voedselveiligheid en consumentenbescherming samen met leden van de gespecialiseerde vereniging gewerkt aan de samenstelling van technische dossiers over fytosanitaire risicoanalyse.

Om plantgoed van appel-, pruimen- en kersenbomen naar EU-landen te exporteren, moeten bedrijven voldoen aan speciale fytosanitaire voorschriften, waaronder het inrichten van teeltlocaties die vrij zijn van voor de EU-quarantaine schadelijke organismen.

bron (Oekraïens): www.kmu.gov.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.