Harro van Dam, Carsol Europe:

"Perfect storm zorgt voor grote tekorten aan blauwe bessen"

Tholen - De aanvoer van blauwe bessen loopt ver achter bij andere jaren. "We hebben te maken met een 'perfect storm'", vertelt Harro van Dam van Carsol Europe. "Zo is het Chileense seizoen eerder afgelopen dan anders, terwijl de producties vanuit Marokko, Portugal en Spanje door kou ver achter blijven. Alternatieven zijn er dus niet op de markt en dat maakt deze situatie echt wel uniek."

"Vanaf week 7 liggen de aankomsten op een lager niveau. In Marokko is het al weken kouder dan anders in deze tijd van het jaar. Dat geldt ook voor Portugal waar wij onze eigen farms hebben en in iets mindere mate voor Spanje, waar het seizoen wat later van start gaat. In Portugal worden vanaf volgende week weliswaar iets hogere temperaturen verwacht, maar nog altijd met bewolkt weer. Voor de komende weken verwacht ik dan zeker nog een vragende markt", aldus Harro.

"In Chili kwam afgelopen jaar het seizoen door de goede temperatuur juist versneld op gang. Als gevolg van een hittegolf is het seizoen ook eerder afgelopen. Hierdoor ligt de piek van het seizoen aanzienlijk vroeger dan anders. Daarbij heeft men echt de duidelijke keuze gemaakt om alleen de beste kwaliteit te exporteren. De prijzen van de laatste Chileense bessen zijn dan ook hoog."

"Ook voor de goede bessen uit Portugal worden prijzen van 10-11 euro gemaakt voor los product. Je ziet nu wel dat de hoge prijzen de verkoop remmen. Diverse supermarktklanten hebben bij gebrek aan product hun promoties gecanceld. De grote vraag is nu hoe het seizoen een vervolg krijgt. De komende weken zie ik de markt niet zomaar omslaan, maar uiteindelijk komen de volumes wel van de plant en het is dan de vraag of niet alles tegelijk gaat komen. Positief dit seizoen is de kwaliteit van de Portugese bessen die werkelijk uitmuntend is en dat stemt ons dan ook erg hoopvol", besluit Harro.

Voor meer informatie:
Harro van Dam
CarSol Europe
Tel: +31 (0)10 7632683
hvandam@carsoleurope.nl  
www.carsoleurope.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.