Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 9

"Perenimport uit Zuid-Afrika neemt toe"

Het einde van het Europese perenseizoen komt dichterbij: de beschikbaarheid was duidelijk afgenomen. Italiaanse Abate Fetel, Williams Christ en Santa Maria vormden nog steeds de basis van het aanbod, dat voornamelijk werd aangevuld met Conference uit Nederland en België. Uit Nederland kwamen daarnaast vooral Xenia en Doyenné du Comice. Duitse partijen waren vrijwel compleet van de markt verdwenen. Turkse Santa Maria peren maakten het aanbod compleet en kostten in Berlijn 8 tot 10 euro per verpakking van 4,5 kg. De handel verliep volgens de BLE relatief rustig. De kwaliteit kon niet meer constant overtuigen, waardoor de handelaren kortingen moesten geven.

De import uit Zuid-Afrika nam toe: naast de alomtegenwoordige Williams Bon Chretien waren er ook Cheeky, Rosemarie en Celina peren verkrijgbaar. De vraag hiernaar was vrij goed, waardoor de afzetmogelijkheden zich verbeterden. Alleen te kleine exemplaren kregen minder aandacht. De eerste Chileense Ercolini peren in plastic kratten van 10 kg arriveerden in München.

Appelen
De week werd gekenmerkt door een rustige verkoop. Duitse partijen vormden zoals gebruikelijk de basis van het assortiment: Elstar, Braeburn en Golden Delicious hadden aan belang gewonnen, Jonagold en Holsteiner Cox aan belang ingeboet. Uit Italië kwamen vooral clubrassen zoals Kanzi, Jazz en Royal Gala.

Druiven
Wat betreft de samenstelling van het assortiment was er niet veel veranderd: Zuid-Afrikaanse importen domineerden nog steeds de markt, terwijl leveringen uit Namibië en Peru het assortiment completeerden. De vraag was niet bijzonder groot en kon, ondanks een iets afgenomen beschikbaarheid, zonder problemen gedekt worden.

Sinaasappelen
Spaanse sinaasappelen in de vorm van verschillende Navel-rassen en Salustiana domineerden nog steeds de markt. Ladingen uit Turkije, Egypte en Marokko hadden niet meer dan een aanvullend karakter. Italiaanse sinaasappelen waren meestal onbehandeld en kostten in Frankfurt tussen de 1,30 en 1,60 euro per kg. De vraag was vrij goed.

Mandarijnen
Het seizoen liep langzaam ten einde: zoals gebruikelijk is in deze tijd van het jaar, was het aanbod beperkt. Spaanse Nadorcott, Tango en Orri domineerden de verkoop. Israëlische Orri's sloten daarbij aan. Uit Marokko kwam Nadorcott, uit Turkije Murcott. De beschikbaarheid was weliswaar afgenomen, maar desondanks bleven de prijzen meestal constant, omdat de vraag ook was afgenomen.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden zoals gebruikelijk de markt, Turkse Eureka en Lama citroenen waren daarna het belangrijkst. Italiaanse onbehandelde citroenen doken slechts sporadisch op, hetzelfde gold voor Griekse citroenen. In Frankfurt werden deze ook wat goedkoper. Over het geheel genomen kon er zonder problemen aan de vraag worden voldaan. 

Bananen
De handel verliep zeer rustig, vraag en aanbod waren voldoende op elkaar afgestemd. De prijzen bleven over het algemeen op het bestaande niveau. Alleen in Keulen werden er lichte prijsstijgingen bij tweede merken gemeld.

Bloemkool
Franse en Italiaanse partijen overheersten, Turkse en Spaanse partijen hadden hooguit een aanvullend karakter. De vraag was niet bijzonder groot. Aangezien de beschikbaarheid wel was gestegen, vooral de Franse aanvoer was merkbaar toegenomen, kon er zonder problemen aan de vraag worden voldaan.

Sla
Bij kropsla overheersten Belgische en Italiaanse partijen, Nederlandse en Franse partijen vulden het aanbod aan. De handel verliep relatief rustig. De prijzen daalden in de meeste gevallen, aangezien de beschikbaarheid was toegenomen. Bij ijsbergsla was er vooral Spaans aanbod beschikbaar. Turkse en Italiaanse partijen maakten het assortiment compleet.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt, Belgische, Nederlandse en Griekse komkommers vulden het aanbod aan. Duitse partijen waren enkel in München en Frankfurt verkrijgbaar. De beschikbaarheid nam toe. De vraag bleef echter achter, hierdoor gingen de prijzen vaak naar beneden.

Tomaten
Ronde tomaten kwamen vooral uit Marokko, Turkije en Spanje, cherrytomaten uit Italië, Spanje en Nederland. Bij trostomaten had men voornamelijk de keuze uit Turkse, Spaanse en Italiaanse leveringen. Vleestomaten kwamen hoofdzakelijk uit Turkije, Marokko en België. Het aanbod was over het algemeen aanzienlijk toegenomen.

Paprika's
Het Spaanse en Turkse aanbod overheerste. Ladingen uit Marokko en Israël vulden het aanbod slechts sporadisch aan. De handel verliep wisselend: over het geheel genomen gingen de prijzen echter eerder omlaag dan omhoog. In Hamburg en Keulen was er vooral bij het Spaanse aanbod sprake van prijsverlagingen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: