Marokkaanse blauwe bessenoogst -60% door koudegolf

De koudegolf die Marokko sinds eind 2022 teistert, heeft ernstige gevolgen gehad voor verschillende gewassen, waaronder blauwe bessen, die in de schappen ontbreken en waarvan de prijzen ongekende hoogten hebben bereikt. Hiba Saoudi, een Marokkaanse zachtfruitexporteur geeft toelichting op deze situatie.

"Bij optimale weersomstandigheden, zoals vorig jaar maart, oogsten we elke dag blauwe bessen. Maar toen de temperaturen een paar weken geleden hun dieptepunt bereikten, oogstten we slechts één keer per week. Nu oogsten we om de 3 of 4 dagen. Dit betekent een volumedaling van meer dan 60%", legt Hiba uit.

Dit probleem doet zich voor aan het einde van het seizoen in Chili en Peru, en landen die blauwe bessen telen in het Middellandse Zeegebied, zoals Spanje en Portugal, ondervinden hetzelfde probleem als Marokko, aldus de exporteur. Zij voegt eraan toe: "Dit resulteert in een grote vraag naar Marokkaanse blauwe bessen, terwijl de volumes niet voldoende zijn. Het resultaat is een tekort in de supermarkten en torenhoge prijzen. Er is vooral een grote Russische vraag naar Marokkaanse blauwe bessen, omdat Europese landen niet aan Rusland leveren."

Ter vergelijking: de prijzen zijn gestegen van € 3-4 per kg vorig jaar
tot € 10,20 vorige week voor levering aan Nederland, aldus Hiba. "Qua prijzen is de Russische markt de hoogste bieder. De Duitse markt biedt de laagste prijzen, maar absorbeert grote hoeveelheden." 90% van de Marokkaanse blauwe bessen gaan naar Europa, en 10% naar het
Midden-Oosten.

Daarom geven de meeste Marokkaanse exporteurs de voorkeur aan de Russische markt, maar niet iedereen is in staat om naar Rusland
te exporteren vanwege de complexiteit van de administratieve en logistieke processen, zegt Hiba: "Ik sta op het punt om een delegatie van Russische importeurs te ontvangen om de administratieve logistieke beperkingen waarmee wij bij onze leveringen worden geconfronteerd, te bespreken en uit te leggen. In het algemeen geven wij voorrang aan onze trouwe klanten, met wie wij een langdurige relatie hebben ongeacht de marktsituatie, en wij blijven hen ondanks het tekort leveren volgens de afgesproken programma's."

De kwaliteit blijft volgens de exporteur uitstekend: "Wij telen in verschillende landen en ik kan gerust zeggen dat de Marokkaanse kwaliteit uitstekend is. Zelfs iemand die geen zachtfruitspecialist is, kan de Marokkaanse kwaliteit aanwijzen. Ook dit jaar zijn de maten, de smaak en het esthetische aspect naar wens."

Over een mogelijke terugkeer naar normale prijzen en volumes zegt Hiba: "Dat hangt af van het weer, en we blijven optimistisch aangezien het seizoen tot juni duurt. Helaas kan niemand voorspellen hoe het weer zich zal ontwikkelen, en de telers zullen aan alternatieven moeten denken."

Van deze alternatieven blijft de verplaatsing van de teelt het meest waarschijnlijk. "Gedurende 30 jaar was de teelt van bessen en rood zachtfruit vooral gesitueerd rond het stroomgebied van Lokous, in het noorden van Marokko. Er zal moeten worden nagedacht over telen in warmere gebieden. Er zijn proeven uitgevoerd in de regio Gherb (westen), Meknes (centraal) en Dakhla (zuiden) en deze zijn bevredigend verlopen."

De ontwikkeling van nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen de kou is ook een mogelijke oplossing: "We introduceren een nieuw ras dat beter bestand is tegen koude en droogte, en we zullen binnenkort de resultaten van dit nieuwe ras en het effect ervan op de teelt bekendmaken," besluit Hiba.

Voor meer informatie:
Hiba Saoudi
Huna Al Maghrib Spain / African&Worldy import-export
Tel: +212 669 533782
info@hunaalmaghribmaroc.com
www.hunaalmaghribmaroc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.