Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geslaagd seminar over biologische uien

Op 15 en 16 februari vond in het conferentieklooster Frauenberg in het Duitse Fulda het eerste gezamenlijke biologische uienseminar plaats van Bioland, Naturland en Bio Kartoffel Erzeuger e.V.. Naast telers verschenen daar veel afzetpartners uit alle regio's van Duitsland, om te praten over de actuele ontwikkelingen in de biologische uienteelt, maar vooral de biologische uienmarkt.

De biologische uienteelt is in Duitsland de afgelopen jaren sterk uitgebreid, waardoor het areaal sinds 2018 bijna is verdubbeld. "Ondanks de hoge teeltkosten zijn veel telers geïnteresseerd in de toekomstige teelt", bevestigt Holger Buck, adviseur groenteteelt Naturland. "Ook gesprekken met marketeers bevestigen de grote belangstelling van onze bedrijven voor de productie van biologische uien. Wij staan hier echter kritisch tegenover," voegt Korbinian Bogner, adviseur groenteteelt van Bioland en medeorganisator van het seminar, toe.

Intensieve observatie van teelt en afzet
Uit de huidige marktgegevens blijkt namelijk dat naast de teelt vooral de afzetkanalen in de biologische uiensector verder worden ontwikkeld en dat er verder wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld moderne opslagtechnologie voor uien. Telers en marketeers bespraken deze kwesties woensdagmiddag tijdens een twee uur durende paneldiscussie waarin beide partijen met grote openheid van gedachten wisselden.

"Vanwege de vele uitdagingen die ons nu te wachten staan, hebben wij als BKE afgelopen najaar al aangekondigd dat wij onze netwerkactiviteiten zouden uitbreiden en dat we door middel van intensieve monitoring van teelt en afzet aan de toekomst van biologische uien zullen werken. Het seminar was de officiële start van ons nieuwe project," meldt BKE-directeur Josephine Hardt.

Bedrijfsontwikkeling door toenemende mechanisatie
Naast de markt was het seminar gewijd aan actuele teeltthema's en technische innovaties. Adviseurs van de telersverenigingen gaven informatie over opbrengst- en kwaliteitsvorming en irrigatieconcepten en gaven nuttige stof tot nadenken over hoe de gevolgen van de klimaatverandering in de biologische uienteelt kunnen worden tegengegaan. In het daaropvolgende praktijkforum werd intensief gediscussieerd over de mogelijkheden en uitdagingen in de teelt met de Farm Droid.

Telers uit verschillende regio's van Duitsland deden kritisch en eerlijk verslag van de eerste jaren met de robot op hun bedrijf. Verdere evenementen, die thematisch gericht zijn op de gemeenschappelijke aandachtspunten van de deelnemers uit teelt en marketing, zijn al gepland.

Voor meer informatie:
Josephine Hardt
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
[email protected] 
www.bke-verein.de   

Publicatiedatum: